Prima pagină » Actualitate » Prințul Harry, „interzis” la Casa Regală? Regele Charles al III-lea vrea să schimbe legea

Prințul Harry, „interzis” la Casa Regală? Regele Charles al III-lea vrea să schimbe legea

Prințul Harry, „interzis” la Casa Regală? Regele Charles al III-lea vrea să schimbe legea

Regele Charles al III-lea își dorește să schimbe legea, astfel încât consilierii de stat să fie membri activi din familia regală.

Ducele de York, Ducele de Sussex și Prințesa Beatrice ar fi astfel trecuți cu vederea, în rol de locțiitorul al suveranului, dacă acesta va avea probleme de sănătate.

În conformitate cu Actul de Regență din 1937, soțul sau soția unui monarh și următorii patru adulți vizați pentru preluarea tronului pot deveni consilieri de stat.

Când Regina Elisabeta a II-a era încă la domnie, aceste roluri erau îndeplinite de Prințul de Wales, Ducele de Cambridge, Ducele de Sussex și Ducele de York, în timp ce Ducele de Edinburgh a avut această calitate, înainte de moartea sa.

Schimbarea liniei de succesiune presupune că noua Regină Consoartă poate deveni consilier, ca și Prințesa Beatrice, următorul adult în linie.

Prințul Harry, „out” de la Palat?

Palatul Buckingham este presat de ceva timp să îi înlăture pe Prințul Harry și Prințul Andrew din aceste roluri și să instaleze alți membri activi ai familiei în locul lor.

Se pare că Regele recunoaște incongruența de a avea un trio de rude regale inactive, care să poată să îi ia locul, dacă este peste hotare sau suferă o problemă medicală.

Charles ar putea schimba deîndată legea, și Prințul Edward, respectiv Prințesa Regală ar putea dobândi aceste poziții.

Astfel ar avea o redefinire mai amplă a ceea ce înseamnă fețe regale active și inactive la palat.

De asemenea, dacă decizia nu va fi determinată doar de linia de succesiune, Prințesa de Wales ar putea fi inclusă.

În mai 2022, Prinții Charles și William au participat la Deschiderea Lucrărilor de Stat ale Parlamentului, în numele Reginei.

Doi consilieri au fost solicitați, pentru îndeplinirea condițiilor constituționale. Orice schimbare a legislației va trebui să treacă de Camerele Parlamentului.

În trecut, Actul de Regență a fost modificat de parlamentari, drept răspuns la „mesajul Reginei”, solicitându-le parlamentarilor să aibă în vedere amendamentele specifice.

În 1953, monarhul a propus includerea unei prevederi care să garanteze că, dacă un copil al Reginei și al Ducelui de Edinburgh accede la tron ​​înainte de a împlini 18 ani, Prințul Philip va deveni regent.

Amendamentele au fost introduse în Parlament ca Actul de Regență, de către Sir David Maxwell Fyfe, pe atunci secretar de stat.

John McGovern, un parlamentar laburist, s-a plâns că „membrii sunt chemați ca roboții să îndeplinească ordinul monarhului, ori de câte ori se dorește o schimbare”. A fost necesară și aprobarea din partea Țărilor Commonwealth, asociația voluntară a 53 de state voluntare, scrie The Guardian.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și