Prințul PAUL despre încercarea autorităților de a-l extrăda: Au pus Malta într-o situație incomodă și mi-e foarte rușine de ceea ce a făcut România
Prințul Paul de România continuă să-i râdă în nas justiției din România după ce instanța din Malta a respins extrădarea acestuia, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, în decembrie 2020, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa. Acesta a acordat un interviu unui cotidian din Malta, Times of Malta, unde s-a plâns că mandatul său de arestare este unul fabricat politic de către niște „relicve de pe vremea lui Ceaușescu”.
Condamnatul Prinț Paul se simte rușinat de ceea ce a făcut România, mai ales că a pus Malta într-o situație destul de delicată, a declarat fugarul pentru Times of Malta.
S-au gândit că poate se descurcă cu Malta, pentru că Malta a avut probleme, corupție…Au pus Malta într-o situație incomodă și mi-e foarte rușine de ceea ce a făcut România. Cred că este destul de dezgustător, a declarat Prințul Paul ziariștilor maltezi.
Paul de România a mai spus că cei aflați în spatele acestui mandat de arestare nu înțeleg ce înseamnă să faci parte din Uniunea Europeană. Ba mai mult, el a fost arestat din cauză că politicienii vremii își doreau acele proprietăți revendicate de familia sa.
Practic, este o chestiune de lăcomie. Mulți politicieni și-au dorit aceste proprietăți și nu s-au bucurat că am vrut să le revendicăm înapoi, deși aveam toate drepturile, ca orice cetățean român, a mai spus Paul Lambrino.
Ziariștii maltezi l-au întrebat și despre condițiile de detenție din Malta, cât și despre arestarea sa. Paul Lambrino le-a spus că a venit în Malta pentru un eveniment al cavalerilor de Malta, după care a fost ridicat de polițiști în civil și dus în arest.
Nu sunt obișnuit să fiu arestat. Când vii în Malta pentru un eveniment important în care devii mare maestru și invitatul de onoare și ești abordat de patru persoane care spun că ești arestat nu prea e plăcut, a mai spus Prințul Paul
După două luni într-o închisoare din Malta, Paul de România a descris condițiile de detenție cum că „nu a fost prea rău. Oamenii au fost cumsecade, destul de corecți cu mine… dar este deranjant să ajungi într-un loc frumos precum Malta și să te trezești într-o închisoare”. Pe 12 august, autoritățile malteze au transmis României decizia de respingere a aducerii în țară. Instanța malteză a apreciat că în cazul executării mandatului european de arestare împotriva lui Paul-Philippe al României „există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE și art. 3 din Convenția europeană a drepturilor omului”. Cu alte cuvinte, se invocă condițiile de detenție din România. Pe această bază, instanța malteză a refuzat executarea mandatului european de arestare.
CITEȘTE ȘI: