Prințul Paul poate fi EXTRĂDAT în România. Ministrul Justiției, ANUNȚ privind decizia instanței din Malta / Decizia nu este una definitivă

Publicat: 25 06. 2024, 11:11
Actualizat: 25 06. 2024, 11:14

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Hotârârea nu este însă definitivă.

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Până la jumătatea lunii iunie au fost aduși în țară 383 de fugari. Clasamentul țărilor din care au fost aduși cei mai mulți este condus de Marea Britanie, urmată de Germania și Italia.

“Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României. El a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu și pentru un prejudiciu de 9,5 milioane de euro. Este o decizie așteptată de Ministerul Justiției și de statul român, care face constant eforturi pentru aducerea fugarilor în țară.

Hotârârea nu este definitivă, poate fi atacată. Mulțumesc colegilor de la Ministerul Justiţiei, ANP, instanței de executare şi tuturor autorităţilor care şi-au adus aportul pentru ca aceasta să fie soluţia. Până la jumătatea lunii iunie au fost aduși în țară 383 de fugari. Clasamentul țărilor din care au fost aduși cei mai mulți este condus de Marea Britanie, urmată de Germania și Italia.

Reamintesc că Legea fugarul plătește este în vigoare din 7 iunie. Începând cu această dată, toți fugarii vor fi obligați să suporte costurile aducerii lor în țară. Între timp, este așteptată decizia Curții Constituționale privind legea prin care sustragerea de la executarea pedepsei este asimilată infracțiunii de evadare”, a explicat ministrul Justiției.

CITIȚI ȘI:

Ce condiții de detenție a transmis România că va primi prințul Paul și de ce a refuzat instanța malteză extrădarea.”Această dihotomie l-ar discrimina”

Audierea în Malta a Prințului Paul, amânată din nou, pe ultima sută de metri. Cauza, tăiată cu pixul la avizierul instanței