Prioritățile lui Cseke ATTILA: mai multe creșe, să prevină riscul seismic și un Cod al Urbanismului/ „Nu a existat o reglementare în acest sens”
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a preluat mandatul cu programe de investiții neachitate. Datoriile, la sfârșitul lui 2024, se ridicau la suma de 5,8 miliarde de lei. Precum a afirmat și la numirea sa în funcție, prioritatea sa este achitarea acestor facturi restante, dar intenționează să construiască și mai multe creșe, să creeze programe pentru prevenirea riscurilor seismice, cât și s[ fie adoptat un „Cod al Urbanismului”.
Achitarea facturilor restante și construcția de creșe sunt prioritățile mandatului ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Acesta a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de joi, că și programele destinate contracarării riscului seismic beneficiază de o atenție deosebită din partea ministerului pe care-l conduce.
”Consider că problema demografică a României este una dintre cele mai importante probleme pe care trebuie să o rezolvăm sau în care trebuie să aducem soluţii pentru a creşte natalitatea, pentru a sprijini familiile tinere cu infrastructura necesară de a-şi întemeia o familie şi de a avea copii”, a subliniat ministrul.
Programul creșelor a fost finanțat, prima dată, în 2022, din nevoia de a satisface o nevoie acută pentru o astfel de infrastructură, în ciuda faptului că, în România, se nasc tot mai puțini copii, de la an la an. Proiectul inițial beneficia de bani de la buget, ulterior fiind susținut financiar cu finanțare europeană. 105 astfel de creșe mai sunt în lucru cu fonduri de la bugetul de stat.
”Este o scădere abruptă de aproape 30% şi din păcate cel puţin din datele preliminare care erau disponibile la sfârşitul anului, 2024 nu a adus o îmbunătăţire din acest punct de vedere, ci o scădere în continuu a acestui număr de copii născuţi în România. Programul de construire creşe vine să răspundă şi la nevoia acută de astfel de infrastructură antepreşcolară, pentru că, din păcate, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de locuri disponibile pentru această categorie de vârstă, adică pentru antepreşcolari, vârsta 0-3 ani.
Astăzi sunt finalizate, pe finanţare PNRR, şapte astfel de creşe. Obiectivul pe care l-am trasat Companiei Naţionale de Investiţii este acela ca, la sfârşitul acestui an, să avem cel puţin 75 de astfel de creşe predate beneficiarilor care sunt autorităţi locale”, a detaliat Cseke Atttila.
În aceeași conferință, ministrul Dezvoltării a mai spus că își dorește programe de investiții pentru prevenirea riscurilor seismice. Există și o lege, în acest sens, Legea 212, în baza căreia s-au încheiat 64 de contracte de finanțare destinate reabilitării a 6 blocuri și 54 de clădiri publice.
”Un alt program pe care dorim să-l dezvoltăm şi să-l desăvârşim, dacă pot să folosesc acest cuvânt, sunt cele patru programe de investiţii pe risc seismic. Este un domeniu în care am creat în 2022 o nouă lege, Legea 212, care a schimbat total abordarea statului faţă de acest domeniu, şi am propus patru programe de investiţii, unul care se desfăşoară pe PNRR, în care avem la finanţare 204 contracte de finanţare în valoare de peste 2,6 miliarde de lei şi trei programe cu finanţare naţională.
O să am o discuţie şi cu autorităţile locale legat de toate aceste programe, pentru că este pentru prima dată când statul român finanţează din bugetul de stat investiţii în consolidarea de risc seismic, atât a clădirilor publice, este pentru prima dată, n-am avut niciodată în clădiri publice o astfel de finanţare, dar şi în blocuri de locuinţe”, a informat Cseke Attila.
Ministrul a mai anunţat că în ceea ce priveşte programele de investiţii ale Ministerului Dezvoltării, a anunţat deja că, din păcate, pe anumite programe de investiţii avem datorii acumulate, facturi restante care sunt înregistrate la minister şi care la sfârşitul anului trecut însumau 5,8 miliarde de lei la zi.
”Ele sunt în principal pe programul Naţional de Investiţii Anghle Saligny şi sunt şi investiţii din PNRR. Prioritatea maximă pentru aceste investiţii este aceea de a plăti facturile restante. Până aceste plăţi nu se fac, nu se înregistrează alte facturi pe programul Anghel Saligny la Ministerul Dezvoltării, pentru ca să aducem la zi plăţile şi să avem o predictibilitate şi o continuitate în finanţarea acestor investiţii”, a ţinut să precizeze Cseke Attila.
Codul Urbanismului, prioritatea acestei primăveri, la Ministerul Dezvoltării
Ministrul Cseke Attila a mai spus ziariștilor că o altă prioritate a mandatului său este și adoptarea unui Cod al Urbanismului. Motiv pentru care va demara o serie de discuții cu instituțiile subordonate, printre care și Oficiile de Cadastru, cărora le va cere reducerea taxelor percepute serviciile prestate.
”Este un proiect pe care ni l-am asumat cu toţii, care este în camera decizională, în Camera Deputaţilor şi care introduce reforme ample în sectorul acesta de urbanism şi de construcţii, reducerea termenelor de avizare şi de emitere a certificatului de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, fără avize în cascadă, avizarea se face deodată, este o avizare unică, nu mai stăm ani de zile pentru avizarea unui proiect. O platformă digitală naţională, Registrul Naţional al Construcţiilor, o categorie de lucrări care se vor putea executa fără autorizaţie de construire, altele numai pe baza notificării la primării, respectiv acea taxă de echipare edilitară.
Dorim să nu mai ajungem în situaţia în care am fost în multe oraşe din România, în sensul în care s-au construit multe blocuri, cu multe apartamente, dar nu avem o creşă, nu avem o grădiniţă, nu avem o şcoală, nu avem un cabinet medical în acel cartier, cei care se mută în aceste cartiere trebuie să-şi ducă copilul la creşă, la grădiniţă, la şcoală, kilometri întregi, aglomerăm şi circulaţia rutieră. Nu a existat o reglementare în acest sens. Sigur, primăriile puteau să impună acest lucru, atunci când au dat planul urbanistic zonal, nu s-a făcut, asta e, nu ne mai întoarcem în trecut, pentru că nu aceasta va fi soluţia”, a completat ministrul Cseke Attila.
Achitarea datoriilor din anii precedenți, pentru proiectele aflate în lucru, constituie altă prioritate a ministerului. Ministrul Dezvoltării a declarat că plățile vor fi reluate, în funcție de priorități.
”Vor avea prioritate infrastructura edilitară de sub pământ (..) adică reţelele de apă şi canalizare, şi reţelele de gaz, şi vom aloca o finanţare mai redusă pentru infrastructura de drumuri, astfel încât să încercăm să ajungem cu finalizare mai repede pentru infrastructura edilitară de apă, canal şi gaze. De asemenea, va exista o prioritizare legată de gradul de execuţie a lucrărilor şi vom aloca o sumă de bani mai importantă pentru cele care sunt într-un grad de execuţie ridicat de peste 70-80%.”
CITEȘTE ȘI: