Prizonierii de pe Insula Șerpilor au fost eliberați, în urma unui schimb între Ucraina și Rusia. Prima fotografie cu grănicerii ucraineni

Publicat: 25 03. 2022, 15:48
Sursa: Twitter

Ucraina și Rusia au schimbat 50 de prizonieri militari și civili, cel mai mare schimb raportat până în prezent, inclusiv marinarii capturați în timpul asaltului Moscovei pe Insula Șerpilor.

Iryna Vereșciuk, viceprim-ministrul Ucrainei, a spus că țara sa a eliberat 11 marinari civili ruși salvați de pe o navă scufundată în apropiere de Odesa.

În schimb, 19 marinari civili ucraineni au fost trimiși acasă după ce au fost capturați de pe nava de salvare „Sapphire”, care a fost luată de forțele ruse în timpul asaltului pe Insula Șerpilor.

Vereshchuk a spus că, potrivit condițiilor schimbului, barca în sine va fi, de asemenea, trimisă înapoi în Ucraina și acostată într-un port din Turcia.

Parlamentul ucrainean a scris, pe Twitter: „Primul schimb de ostatici de război a avut loc la ordinul președintelui Zelenski. Astăzi, Ucraina a făcut schimbul cu 11 marinari ruși pe care i-am salvat de pe o navă scufundată, în apropiere de Odesa, cu 19 marinari ucraineni (autori ai frazei legendare („Duceţi-vă naibii”)”.


În primele zile ale războiului, un grup de soldați ucraineni detașați pe Insula Șerpilor, cunoscută sub numele de Zmini, din Marea Neagră, a refuzat să se predea, spunând unei nave de război rusești „Du-te la naiba”.

Au existat îngrijorări că grupul ar fi fost ucis, dar mai târziu a reieșit că erau în viață și fuseseră luați prizonieri.

30 de zile de război în Ucraina

Vineri se împlinesc 30 de zile de lupte sângeroase în Ucraina, țară care ține piept invaziei trupelor ruse.

Rusia este dispusă să continue războiul împotriva Ucrainei, fiind pregătită să susțină agresiunea armată până pe 9 mai, termenul pe care Moscova și l-ar fi propus pentru a încheia așa-numita „operațiune specială”, relatează serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Între timp, armata ucraineană câștigă teren în estul Kievului, care este puternic asediat de forțele ruse în zona de nord, relatează CNN.

Ucraina transmite Statelor Unite că are nevoie de 500 de rachete Stinger și 500 de rachete Javelin pe zi.

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, unde are loc summit-ul NATO și reuniunea Consiliului European, spune că în momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că Rusia ar viza altă ţintă decât Ucraina. Însă, a precizat șeful statului, este o certitudine că Flancul estic trebuie întărit. Afirmația vine în contextul în care joi NATO a decis crearea a patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul