Problema adeverințelor eliberate de firmele care dețin ARHIVE. Pensionarii, obligați să plătească mii de lei pentru aceste acte

Publicat: 22 08. 2024, 14:32
Problema adeverințelor eliberate de firmele care dețin arhive. Pensionarii, obligați să plătească mii de lei pentru aceste acte / Foto Facebook BNS

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, afirmă că a sesizat Consiliul Concurenţei după ce s-au primit sesizări din partea pensionarilor care au reclamat că sunt probleme în accesarea adeverințelor de vechime.

Concret, se pare că firmele care deţin arhivele unor companii ce nu mai funcţionează au solicitat „sume nejustificat de mari” pentru eliberarea de adeverinţe care să ateste contribuţiile la buget ale foştilor angajaţi.

Simona Bucura-Oprescu: „Am avut astfel de petiţii de la pensionari”

„Şi noi am avut astfel de petiţii de la pensionari, pe care le-am redirecţionat celor de la Arhivele Naţionale, entitate publică care autorizează şi verifică deţinătorii privaţi de arhive pentru verificări.

În urma verificărilor, s-au constatat şi situaţii în care deţinătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverinţelor mai mare sau un cuantum nejustificat.

De asemenea, în urma petiţiilor pe care le-am primit de la pensionari, noi am sesizat şi Consiliul Concurenţei astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deţinătorii de arhive le au”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, la TVR Info.

Arhivele fac afaceri cu BANII pensionarilor

Gândul a scris chiar luna aceasta despre cum arhivele fac afaceri cu banii pensionarilor.

Mulți pensionari din România riscă să nu beneficieze de eventualele măriri de pensii, după recalculare, din cauză că tarifele percepute de Arhivele Naționale sunt uriașe.

Potrivit Blocului Național Sindical, un pensionar trebuie să achite 2800 de lei, fără TVA, ca să obțină o adeverință de vechime în muncă

Datele arată că mai bine de un milion de pensionari, potrivit Institutului Național de Statistică, nu își vor putea obține adeverințele de vechime pentru că aceste documente sunt prea scumpe.

Astfel, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA).

Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro.

Citește AICI mai multe pe acest subiect.

ÎȚI RECOMANDĂM ȘI:

Cum sunt protejați pensionarii de tarifele ABUZIVE ale arhivarilor/ Ministrul MUNCII: Prestatorii privați sunt autorizați și controlați de…

Acești pensionari sunt OBLIGAȚI să plătească 3.000 lei pentru a putea ieși la pensie, începând cu 1 septembrie 202