Prima pagină » Actualitate » Problema planșeului din Piața Unirii, REZOLVATĂ de primarul Sectorului 3. Edilul Robert Negoiță a eliberat autorizația necesară începerii lucrărilor

Problema planșeului din Piața Unirii, REZOLVATĂ de primarul Sectorului 3. Edilul Robert Negoiță a eliberat autorizația necesară începerii lucrărilor

Problema planșeului din Piața Unirii, REZOLVATĂ de primarul Sectorului 3. Edilul Robert Negoiță a eliberat autorizația necesară începerii lucrărilor

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a eliberat autorizația pentru lucrările de consolidare la planșeul din Piața Unirii, refuzată de Primarul General, Nicușor Dan.

Astfel, după ce specialiștii și expertizele au arătat urgența consolidărilor și reabilitării la obiectivul care are mai bine de 100 de ani, s-a găsit o soluție legală ca lucrările să înceapă cât mai repede, a anunțat – în exclusivitate – stiripesurse.ro.

Recent, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, anunțase că se retrage din acest proiect, tocmai pentru că se tergiversa luarea unei decizii de către Primăria Generală.

Daniel Băluță chiar avertizase că situația este critică în zona respectivă: „Planșeul Unirii stă să se prăbușească. Este o problemă de viață și de moarte”.

Dar, pentru că se învecinează și chiar suprapune în zonă teritorial cu Primăria Sectorului 4 (PS4), Primăria Sectorului 3 (PS3), a emis ea documentul atât de necesar începerii șantierului.

Primăria Sectorul 3 a emis Autorizație de Construire în 11.10.2024 – la solicitarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea prin Primăria Sectorului 4 al Municipiului București prin care autorizează Executarea lucrărilor de construire pentru: REGENERAREASPAȚIILOR PUBLICE ÎN ZONA PASAJUL UNIRII PRIN REALIZAREA LUCRĂRILOR DE CONSOLODARE ȘI REABILITARE A ”OKANȘEULUI DE ACOPERIRE A RÂULUI DÂMBOVIȚA ÎN PIAȚA UNIRII”

Planșeul de beton de sub Piața Unirii, în pericol iminent de prăbușire

După o vizită organizată cu jurnaliștii sub placa de beton, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, și Prefectul Capitalei, Mihai Toader, au precizat că această construcție este un real pericol. În multe zone, armătura de fier s-a dezintegrat, iar, pe măsură ce a ruginit, a sfărâmat grinzile de beton.

„Este imperios necesar să se înceapă cât mai urgent lucrările. Normal, este o lucrare destul de amplă, cu un impact general destul de mare, datorită amplasamentului pe care îl are, vorbim de Piața Unirii. Și din acest punct de vedere va fi un disconfort evident”, a declarat prefectul Mihai Toader.

Totuși, Nicușor Dan a susținut că nu poate acorda o autorizație în regim de urgență pentru întreaga lucrare, ci doar pentru anumite porțiuni. Structura vizată de acest anunț este chiar placa de beton care acoperă porțiunea subterană a râului Dâmbovița și susține o parte din Piața Unirii.

„Legea spune că autorizațiile în regim de urgență se emit doar dacă expertul spune că e pericol public și doar pentru chestiuni punctuale, nicidecum pentru o lucrare așa de mare de 700-800 de metri. Îi așteptăm cu documentația normală pentru a le da o autorizație în regim normal. Dacă expertul vine cu o expertiză care spune aici aici și aici este pericol public, pentru punctele alea o să dăm o autorizație în regim de urgență. Primăria Sectorului 4 ne-a depus o documentație pentru autorizație, ne-a depus mai întâi o documentație pentru un certificat de urbanism pe care l-am dat pe 2 septembrie și ne-a depus documentația pentru autorizație numai că este o inadvertență în documentația pe care dumnealor au depus-o”, a motivat decizia Nicușor Dan.

Lucrările pentru reabilitarea plăcii de beton, despre care se vorbește de ani de zile, au revenit Primăriei Sectorului 4, fiind transferate de la Primăria Generală.

Conform unui document întocmit de un expert care a inspectat zona în luna august, pus la dispoziția jurnaliștilor de PS4 situația s-a agravat, iar prăbușirea totală a structurii este un risc real.

Astfel, un colaps al structurii este posibil să se producă în orice moment, potrivit expertizei puse la dispoziție de Primăria Sectorului 4.

„Aceste dezagregări ale betonului, coroziunea avansată a armăturilor, fisuri, crăpături, ale unor elemente structurale, toate s-au produs de la ultimele consolidări de care vorbim în jurul anilor 86 până în anii 90. Nu vă închipuiți că structura o să cadă mâine. E foarte greu să stabilești dacă structura se va prăbuși și cum. Depinde, de exemplu, de o acțiune seismică care s-ar putea produce, de un alt factor de risc”, a precizat Răcănel Ionuț Radu, conferențiar la universitatea tehnică de construcție, potrivit sursei citate.

„Noi anticipăm că nu va fi nevoie de blocarea traficului prin pasaj, care este cel mai vizitat. Nouă, aici, la Primăria Capitalei, nu ne-au fost transmise decât expertize de rezistență pentru bucata de sub parc, nu și pentru cea de sub pasajul rutier. Noi anticipăm, fără să avem vreo expertiză, că degradarea din pasaj, nu este la nivelul degradării din parc”, spunea Primarului Municipiului București (PMB), Nicușor Dan, înainte de posibila începere a lucrărilor.

Potrivit acestuia, alte pasaje sunt deja într-o stare tehnică mai proastă decât planșeul de la Unirii. Printre ele, pasajele Lujerului și Obor, dar și podul de pe șoseaua București – Ploiești.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și