Prima pagină » Actualitate » Probleme cu apa potabilă în mai multe localităţi din Braşov: Bacteriile şi concentraţia de clor, de 200 de ori mai mare decât limita maximă

Probleme cu apa potabilă în mai multe localităţi din Braşov: Bacteriile şi concentraţia de clor, de 200 de ori mai mare decât limita maximă

Probleme cu apa potabilă în mai multe localităţi din Braşov: Bacteriile şi concentraţia de clor, de 200 de ori mai mare decât limita maximă

Autorităţile din Brașov au admis public faptul că în judeţ sunt probleme mari privind calitatea apei. Prezenţa bacteriilor şi concentraţia de clor de 200 de ori mai mare decât limita maximă permisă reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, spun specialiştii.

Situaţia este atât de gravă încât instituţia prefectului a convocat o şedinţă cu instituţiile decentralizate responsabile de calitatea apei potabile din judeţ şi de controlul calităţii apei potabile din localităţile judeţului.

„Am organizat întâlnirea pentru a atrage încă o dată atenţia că există probleme privind calitatea apei în unele localităţi din judeţ. Cunosc situaţia exactă din fiecare unitate administrativ-teritorială, însă nu am dorit şi nu doresc să fac nominalizări, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. Noi, autorităţile, suntem în aceeaşi tabără şi slujim interesele comunităţilor din judeţ. Calitatea apei potabile este o problemă de sănătate publică şi ne priveşte pe toţi. Dacă nu se rezolvă această problemă, acolo unde ea există, se vor genera mai multe probleme, mai grave şi mai costisitoare”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii, potrivit g4media.ro.

Nu a fost făcută o listă publică la zi cu concluziile ştiinţifice desprinse în urma analizelor pe probele de apă, analizele făcute în fiecare săptămână în judeţul Braşov, însă există o centralizare pe anul trecut privind calitatea apei potabile în localităţile din judeţul Braşov. O centralizare publică pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov, în care se vorbeşte de o listă de 20 de localităţi în care sunt probleme privind calitatea apei potabile, concluzii alarmante privind prezenţa unor bacterii coliforme, E-coli sau prezenţa clorului rezidual în apa de la robinet din aceste localităţi. Pe listă sunt şi staţiuni cunoscute, frecventate din judeţul Braşov, precum Moeciu, Fundata sau Vama Buzăului.

Potrivit DSP Braşov măsurătorile parametrilor de potabilitate se fac săptămânal. Deşi lista nu a fost făcută publică, trebuie spus că specialiştii recoamandă ca în cazurile în care sunt depăşiri foarte mari ale indicatorilor de calitate pentru apa potabilă oamenii să consume apa îmbuteliată. , a transmis reporterul Observator, Claudiu Loghin.

Informaţia vine după ce anul trecut locuitorii din staţiunea Râşnov au avut probleme cu apa potabilă. Atunci aproape 300 de oameni, turişti şi localnici, s-au îmbolnăvit şi au ajuns la spital cu simptome digestive din cauza unei epidemii de norovirus.