Prima pagină » Actualitate » Probleme pentru francul elveţian? Ce spun analiștii financiari

Probleme pentru francul elveţian? Ce spun analiștii financiari

Probleme pentru francul elveţian? Ce spun analiștii financiari

Credit Suisse a fost cumpărat de către UBS Group, pentru suma de 3 miliarde de franci elvețieni, în seara de 19 martie. UBS își va asuma și pierderi ale Credit Suisse în valoare de 5 miliarde de franci. Banca Centrală din Elveția le oferă celor două bănci 100 de miliarde de franci în asistență pentru lichidități.

Însă, după aceste modificări în sistemul bancar elvețian, ce se întâmplă cu francul? Potrivit analiștilor financiari citaţi de Reuters, francul elveţian nu s-a ridicat la nivelul reputaţiei sale de refugiu sigur în timpul prăbuşirii Credit Suisse, deoarece investitorii au căutat adăpost în altă parte, dând mai mult un impuls valorii lingourilor de aur din seifurile Elveţiei, decât monedei acestei ţări.

Așadar, francul elveţian, folosit adesea ca refugiu în perioadele de stres al pieţei sau de volatilitate, a pierdut 0,9% faţă de dolar, în decurs de o săptămână, după ce departamentul financiar elveţian a declarat pe 13 martie că autorităţile de reglementare monitorizează îndeaproape situaţia Credit Suisse.

Probleme pentru francul elveţian? Ce spun analiștii europeni

”Cu siguranţă are legătură cu evoluţiile din sectorul bancar”, a spus Kirstine Kundby-Nielsen, analist pentru piaţa valutară la Danske Bank, despre motivul pentru care francul nu a fost mai puternic.

”Dacă nu ar fi fost Credit Suisse, ci orice altă bancă europeană cu probleme, ai fi văzut francul elveţian în creştere bruscă, deoarece ar fi fost refugiul sigur pentru riscul european”, a declarat Francesco Pesole, strateg valutar la ING.

”Configuraţia actuală nu pledează pentru niciunul dintre aceste lucruri. Tensiunile băncilor din SUA au fost limitate la băncile regionale, iar băncile din zona euro au fost până acum relativ nevătămate. Francul nu este un refugiu sigur pentru orice vreme şi până acum nu am avut tipul de presiuni pe piaţă care ar duce de obicei la aprecierea francului”, a declarat Michael Cahill, strateg senior pentru piaţa valutară la Goldman Sachs, potrivit news.ro.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și