Prima pagină » Actualitate » Proceduri de infringement împotriva României în domeniul energiei și al climei

Proceduri de infringement împotriva României în domeniul energiei și al climei

Proceduri de infringement împotriva României în domeniul energiei și al climei
A doua tranșă din PNRR de 3 miliarde de euro, BLOCATĂ. România nu și-a îndeplinit două jaloane asumate în fața Comisiei Europene

Comisia Europeană a demarat proceduri de infringement împotriva României în domeniul energiei și al climei, se arată într-un comunicat oficial. Alături de România, sunt vizate și Croația și Ungaria.

Toate cele trei țări trebuie să prezinte rapoarte referitoare la obiectivele lor naționale privind energia din surse regenerabile și eficiența energetică.

Ce observații i s-au făcut României

Astfel, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Ungariei și României pentru că nu au prezentat un raport complet, în cadrul guvernanței uniunii energetice și a acțiunilor climatice, cu privire la îndeplinirea obiectivelor lor de eficiență energetică pentru 2020

De asemenea, C.E. a trimis o scrisoare de punere în întârziere Croației pentru că nu a prezentat un raport complet cu privire la îndeplinirea obiectivelor sale pentru 2020 privind eficiența energetică și ponderea energiei din surse regenerabile.

Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice stabilește cerința ca statele membre să prezinte Comisiei, până la 30 aprilie 2022, un raport cu privire la îndeplinirea obiectivelor lor de eficiență energetică pentru 2020. Acesta mai prevede ca, până la același termen, statele membre să raporteze despre obiectivele lor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2020.

Cele trei state membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Două luni pentru a remedia deficiențele

Totodată, Comisia solicită Poloniei și României să notifice evaluările lor privind cogenerarea de înaltă eficiență.

Potrivit C.E, statele membre ar trebui să dezvolte o infrastructură eficientă de încălzire și răcire și/sau să permită dezvoltarea cogenerării de înaltă eficiență și utilizarea încălzirii și răcirii din căldura reziduală și din surse regenerabile de energie. Statele membre trebuie să efectueze și să prezinte Comisiei o evaluare cuprinzătoare a potențialului de aplicare a cogenerării de înaltă eficiență și a încălzirii centralizate eficiente.

Evaluarea cuprinzătoare trebuie actualizată o dată la cinci ani și notificată Comisiei.

Până în prezent, Polonia și România nu au comunicat o evaluare actualizată până la termenul de 31 decembrie 2020 și de aceea împotriva lor au fost demarate proceduri de infringement.

Cele două state membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită avize motivate.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele