Prima pagină » Actualitate » Proces inedit: Supraviețuitoarea unui atac armat acționează în judecată un producător de arme

Proces inedit: Supraviețuitoarea unui atac armat acționează în judecată un producător de arme

Proces inedit: Supraviețuitoarea unui atac armat acționează în judecată un producător de arme

Producătorul de arme Glock Inc și compania sa mamă sunt acționați în judecată de o femeie care a fost rănită în atacul armat din aprilie 2022 de la metroul din Brooklyn, New York.

Atacul armat din aprilie este considerat unul din cele mai grave săvârșite vreodată în mijloacele de transport public din New York.

În 12 aprilie, Frank James, 62 de ani, a deschis focul în garnitura unui tren, în stația din Sunset Park, Brooklyn.

Chiar dacă nu a murit nimeni în atac, zece navetiști au fost grav răniți și alte zeci de persoane au fost rănite ușor.

Autoritățile au precizat că bărbatul a folosit un pistol semiautomat Glock , calibrul 9 mm, în atacul de la metrou.

„Un adevărat carnagiu”

Ilene Steur, 49 de ani, una din cele zece persoane grav rănite de atacator, a dat în judecată compania Glock.

Potrivit femeii, Glock Inc este conștient că designul produsului său „încurajează și permite ascunderea cu ușurință a armei” și astfel agresorul poate desfășura „un adevărat carnagiu”.

Steur a precizat că suspectul a cumpărat pistolul Glock 17 în 2011, de la un amanet din Columbus, Ohio.

Compania a produs pistolul de mare capacitate pentru a furniza „mobilitate sporită”, arma devenind „mai prietenoasă și mai precisă”, a declarat Steur.

În procesul intentat de victima atacului armat de la metrou se vorbește despre așa numitul termen „pointability / punctabilitate”, „care descrie capacitatea nativă a pistolului de a se comporta ca o extensie a mâinii utilizatorului, oferind o mai bună coordonare a ochilor”.

Producătorul de arme „a ales să ignore riscurile în strategiile de marketing”, mai acuză femeia.

De asemenea, „compania nu ar fi reușit să renunțe la contractele cu distribuitorii care vând un volum mare de arme, folosite ulterior în numeroase infracțiuni”.

Producătorii de arme pot fi trași la răspundere

Femeia cere daune de la Glock, pentru „durerea fizică, rănile permanente, tulburarea psihică, izolarea” de după atacul armat de la metrou.

„Cei care produc arme au responabilitatea morală să colaboreze cu guvernul pentru a încheia epidemia de violență armată și a pune capăt masacrelor din țara noastră”, se arată în procesul intentat Glock.

Anul trecut, statul New York a adoptat legea prin care producătorii de arme pot fi acționați în judecată.

Procesul dramatic survine la o săptămână după ce adolescentul Salvador Ramos a împușcat mortal 21 de persoane (19 copii și doi adulți), într-o școală din Uvalde, transmite The Independent.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și