Procesul PFIZER vs. ROMÂNIA, prima înfățișare la Tribunalul din Bruxelles. Cine apără statul în LITIGIUL de jumătate de miliard €. Detaliile MFP
Marți a început procesul în care România este dată în judecată de Pfizer. Compania farmaceutică acuză statul român că a comandat 28 de milioane de doze de ser anticovid pe care ulterior a refuzat să le plătească. Reamintim că procesul intentat de compania Pfizer României se desfășoară la tribunalul din Bruxelles, iar statul român este reprezentat de două firme de avocatură: una de la noi din țară, cealaltă din Belgia. Potrivit informațiilor apărute, statul român va cere o amânare pentru a putea pregăti apărarea.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP), reprezentantul statului romna, a transmis marți seara detaliile oficiale privind stadiul procesului dintre Pfizer și România, inițiat pe tema vaccinurilor anti-COVID.
„În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09:00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană, precizăm următoarele:
În cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor. Potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024. Nu este stabilit un termen clar pentru audieri.
Calendarul procedural agreat este următorul:
- RO – 20 lunie 2024
- Pfizer – 20 August 2024
- RO – 20 Noiembrie 2024
- Pfizer – 20 lanuarie 2025
- RO – 20 Martie 2025
De asemenea, România a informat instanța că au fost reglate chestiunile vizând reprezentarea în litigiu, indicandu-se preluarea cazului de către Ministerul Finanțelor.
Reamintim că reprezentarea juridică în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles poate fi asigurată doar de către un cabinet/societate de avocatură, pe această speță câștigătoarea pentru reprezentare fiind asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA.
Procesul dintre Pfizer și România
MF dorește să asigure transparență în progresul și evoluția cazului, inclusiv de termenele stabilite pentru depunerea de documente și alte etape importante ale procesului legal. În același timp, insitutuția trebuie să se asigure că prin furnizarea informațiilor în cauză nu aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces.
Sub auspiciul acestor considerente, prezentăm cronologia cazului:
La 08.01.2024 a fost transmisă și înregistrată în evidențele Ministerului Sănătății citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, reprezentată de Ministerul Sănătății, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană.
Prin această citație, Ministerul Sănătății a fost notificat să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09.00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, solicitându-se:
obligarea României la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziționat în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 RON, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanțare a BCE plus 5 puncte;
obligarea României la plata tuturor costurilor și cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare și a daunelor procedurale stabilite la 22.500 EURO (sumă de bază pentru creanțele evaluabile în bani).
Litigiul menționat a fost inițiat în contextul în care Comisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre a încheiat cu contractanții Pfizer Inc. și BioNTech Manufacturing GmbH (reclamanți) acordul de cumpărare în avans pentru opțiunile de dezvoltare, producție, cumpărare cu prioritate și furnizarea unui vaccin de succes împotriva Covid-19, înregistrat cu nr. SANTE/2020/C3/043-S12.838335 și Acordurile de cumpărare SANTE/2021/C3/005 și respectiv SANTE/2021/03/2020.
Ulterior, prin Memorandumul aprobat la 01.02.2024, Guvernul României a împuternicit Ministerul Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23.
În aceste condiții, Ministerul Finanțelor a realizat o analiză a avocaților specializați care asigură reprezentarea ministerului în fața Tribunalelor arbitrale în litigiile derulate după regulile de procedură arbitrală ICSID, dar şi de Regulile de arbitraj ale Comisiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internaţional.
S-a apreciat că societățile de avocatură selectate cu respectarea principiilor concurenței și transparenței la nivelul anului 2019 pentru această activitate (și care au mandat de reprezentare), îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru a participa la o procedură de selecție în urma căreia să fie desemnată o echipă de avocați pentru cauza nr.F5331-23 (criteriul de selecție a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic).
Pentru reprezentare Ministerul Finanțelor s-a adresat totodată și societăților de avocatură care asigură reprezentarea în fața aceleiași instanțe (Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles) a Republicii Polonia și a Ungariei.
Precizăm că ambele state sunt chemate în judecată de Pfizer Inc. și BioNTech Manufacturing GmbH, solicitându-se obligarea acestora la plata sumelor reprezentând doze de vaccin contractate și neachitate.
A fost luată acestă decizie pentru că, din punct de vedere tehnic, și aceste societăți îndeplinesc criteriile necesare reprezentării juridice a României în fața Tribunalului.
Astfel, au fost transmise un număr de opt invitații de participare la procedura de selecție, fiind primite un număr de șase oferte de reprezentare.
Dintre acestea, Comisia de evaluare a ministerului a desemnat câștigătoare asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA”, potrivit MFP.
PFIZER vs. ROMÂNIA. Gigantul pharma, „neiertătoare” cu România, Polonia și Ungaria
Compania Pfizer a dat în judecată România la finalul anului trecut și cere daune de 564 de milioane de euro, motivând că am comandat 28 de milioane de doze de ser anticovid pe care, ulterior, nu le-am mai plătit.
Alexandru Rafila dezvăluia în noiembrie 2023 că țara noastră a plătit pentru serurile cumpărate în pandemie 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze pe care țara noastră le-a primit din cele 80 contractate.
Acțiunea legală demarată împotriva României nu este prima pe care gigantul farmaceutic Pfizer o inițiază.
În noiembrie anul trecut, Pfizer a dat Polonia în judecată, pentru că nu a onorat plățile celor 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 contactate de statul polonez. În decembrie 2023, compania a confirmat că a dat în judecată și Ungaria, pentru același motiv.
„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19 plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021. Această procedură formală vine după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României.
Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, se arată într-un răspuns al asocierii Pfizer – BioNTech transmis la solicitarea Context.ro.
Rafila: „Nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare”
”Nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există. A venit acum rândul României care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contract.
Nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare şi, în mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există în acest moment”, a declarat ministrul Rafila.
„Amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății”
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că articolul în baza căruia compania farmaceutică cere României despăgubiri nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.
„Din cate știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile ale anului trecut. Undeva, în ultima parte a lunii februarie va fi un prim termen. România a estimat un necesar pandemic pentru doza de vaccin, însă amendamentul la care compana farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.
Deci, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de statul român. Într-o situație similară se află și alte țări. Polonia și Ungaria cred că sunt în același caz cu noi, față de aceeași companie farmaceutică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Adevărul despre vaccinurile cumpărate și plătite de România în trei ani de pandemie
Gândul a întrebat Ministerul Sănătății în luna mai 2023 câte doze de vaccin anti-COVID ar trebui să mai primească România, potrivit contractului cu Pfizer, câți bani s-au plătit pentru dozele primite, câte doze de vaccin mai sunt în depozitele, câte au fost donate, vândute și câte au fost distruse pentru că au expirat.
Răspunsul Ministerului Sănătății arată că, din dozele de vaccin anti-COVID achiziționate de România de la începutul pandemiei:
- au fost folosite pentru imunizare – 16.921.885 de doze;
- au fost vândute, prin redistribuire din contract, către alte state membre –13.670.930 de doze;
- au fost vândute din stocul național – 3.571.410 de doze;
- au fost donate – 2.120.420 de doze;
- au fost înregistrate ca pierderi sau au expirat – 9.571.496 de doze;
- în stocul național mai sunt 3.270.597 de doze.
Din cifrele oficiale ale Ministerului Sănătății rezultă că în total ar fi 49.127.738 de doze deja primite de România.
- La acestea s-ar mai adăuga 28.940.613 doze de vaccin, reprezentând restul vaccinurilor nelivrate încă pentru 2022 și dozele pentru 2023 (19 milioane). Dacă România ar primi și aceste doze de vaccin anti-COVID, ar ajunge la 78.068.351.
- De la începutul vaccinării anti-COVID, în 27 decembrie 2020, și până în 23 aprilie 2023, în România s-au folosit 16.921.885 de doze de vaccin anti-COVID.
- Dintre acestea, 12.951.510 au fost de la Pfizer, 1.013.359 de la Moderna, 852.366 de la AstraZeneca, 2.069.666 de la Johnson&Johnson, 19.069 au fost Pfizer Pediatric și 15.915 au fost Pfizer Omicron, potrivit ultimelor date disponibile, centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.
- România mai are de primit doar pentru 2022 aproximativ 9 milioane de doze, în timp ce pentru 2023 ar trebui să mai vină alte 19 milioane de doze.
- Totalul s-ar apropia la acest moment de 29 de milioane de doze, în condițiile în care România a folosit în doi ani și patru luni de vaccinare anti-COVID doar aproape 17 milioane de doze, deci o medie de 5,6 milioane de doze pe an.
- Aproape 2,4 milioane de lei a plătit România pentru vaccinurile anti-COVID primite pentru perioada 27 decembrie 2020 -2022.
DNA a deschis dosar penal pentru vaccinurile anti-Covid
Fostul premier Florin Cîțu, doi foști miniștri ai Sănătății – Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă- dar și Andrei Baciu, fost secretar de stat în MS, sunt urmăriți penal în dosarul achiziției nelegale a vaccinurilor.
Prejudiciul calculat de procurori pentru dozele ce vaccin cumpărate degeaba de statul român depășește un miliard de euro.
Procurorii DNA își argumentează acuzațiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid, în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, pe faptul că cei trei, care erau prim-ministru, respectiv miniștri ai Sănătății, au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat, care acoperea mai mult decât suficient populația estimată a se vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2.
„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, se arată într-un comunicat DNA.
CITEȘTE ȘI: