Prima pagină » Actualitate » Procesul „Roșia Montană” | În așteptarea verdictului tribunalului de la Washington, a EXPLODAT prețul acțiunilor Gabriel Resources Ltd. Canada

Procesul „Roșia Montană” | În așteptarea verdictului tribunalului de la Washington, a EXPLODAT prețul acțiunilor Gabriel Resources Ltd. Canada

Procesul „Roșia Montană” | În așteptarea verdictului tribunalului de la Washington, a EXPLODAT prețul acțiunilor Gabriel Resources Ltd. Canada

Gabriel Resources Ltd. Canada deține pachetul majoritar de acțiuni – 80,6858% – la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, restul fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană. Compania s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier Roșia Montană și a deschis, în data de 21 iulie 2015, un litigiu la tribunalul arbitral de la Washington – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID).

România riscă să plătească daune de miliarde de dolari, în urma acestui proces, iar verdictul ICSID va fi dat astăzi, 8 martie 2024.

De mai mult timp, având în vedere că această companie canadiană pare foarte sigură de victorie, prețul acțiunilor Gabriel Resources Ltd. (GBU)a crescut constant, iar în ultimele luni s-a înregistrat un adevărat boom.

„Din 1997, obiectivul principal al Companiei a fost explorarea și dezvoltarea proiectului de aur și argint Roșia Montană  din România („Proiectul Roșia Montană” sau „Proiectul”) până la starea operațională. Mai recent, Arbitrajul ICSID a devenit punctul central al Companiei”

Gabriel Resources Ltd.

Canadienilor le-a ieșit pasiența la bursă, fără să exploateze Roșia Montană!

Potrivit datelor statistice, litigiul de la Washigton care poate costa România miliarde de dolari – pe o listă a vinovaților de această situație aflându-se foștioi premieri Dacian Cioloș, Ludoiv Orban și Florin Cîțu, dar și actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan (detalii surprinzătoare AICI) s-a transformat într-o adevărată rampă de lansare pentru acțiunile Gabriel Resources Ltd. Canada.

În luna septembrie a anului 2023, prețul unei acțiuni GBU – tranzacționată la bursa TSX Venture din Toronto – era de aproximativ 0,41 de dolari canadieni.

În luna octombrie 2023, o acțiune GBU a fost tranzacționată la 0,43 dolari americani.

Trendul a început să fie crescător la începutul anului 2024, în timp ce se apropia data verditului tribunalului arbitral de la Washington.

O acțiune Gabriel Resources Ltd. a fost tranzacționată – în luna februarie – cu 0,51 dolari canadieni.

 

În data de 28 februarie 2024, prețul unei acțiuni GBU a urcat abrupt la 0.80 dolari canadieni.

În data de 7 martie, prețul unei acțiuni GBU a ajuns la 0,87 de dolari canadieni, tendința de creștere fiind accentuată, iar specialiștii afirmă că verdictul împotriva României va contribui, și mai mult, la această creștere a valorii acțiunilor companiei concesionare a minelor de la Roșia Montană.

 

Gabriel Resources Ltd a dat lovitura într-un an, creștere cu 178,88% a „performanțelor financiare”

Potrivit informațiilor furnizate de MarketWatch, Gabriel Resources Ltd. a avut o creștere spectaculoasă a performanțelor financiare, cu 178,88%, în doar 1 an!

 

De altfel, și MarketWatch prezintă grafice structurate pe mai multe luni, iar în ultimele 3 luni se înregistrează, clar, tendința crescătoare a prețului acțiunilor Gabriel Resource Ltd.

Compania canadiană a mai „contabilizat” 300 milioane de dolari americani!

Compania canadiană înregistrează la acest moment o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni.

În cifre seci, reprezintă peste 600 de milioane de dolari americani. Cum s-a ajuns aici? În contextul litigiului pe care Gabriel Resources Ltd. îl are cu România, la tribunalul arbitral de la Washington.

Dacă ținem cont de faptul că, la începutul acestui an, Gabriel Resources Ltd. avea o capitalizare bursieră de 300 milioane dolari americani, iată că acum capitalizarea s-a dublat, procesul cu România având un rol esențial în creșterea de piață a companiei Canadiene.

Iată și situația la zi, potrivit TMX Money:

Potrivit informațiilor publice postate pe site-ul Gabriel Resources, cel mai important acționar al companiei canadiene este fondul Kopernik Global Investors – un pachet de 17,11% din acțiuni.

  • Tenor Capital Management – 16,73% din acțiunile Gabriel Resources;
  • Electrum Global Holdings – 13,25% din acțiunile Gabriel Resources,
  • Paulson & Co. Inc. – 12,46% din acțiunile Gabriel Resources;
  • The Baupost Group – 10,84% din acțiunile Gabriel Resources.

Cum a fost calculat prejudiciul uriaș

Arbitrajul a fost inițiat de Gabriel Resources în baza  tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce s-a considera prejudiciat de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.

Gabriel Resources Ltd. Canada deține pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858% la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, restul fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

„RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti. În calitatea sa de mină model, Proiectul Roşia Montană va stabili un nou standard pentru mineritul aurifer responsabil, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial. Valoarea totală a investiţiei în dezvoltarea proiectului minier este estimată la 1,7 miliarde de dolari”, se arată pe site-ul companiei, cotată la Bursa din Toronto (simbol GBU).

„Pornind de la un preț al aurului de 1.200 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană poate aduce peste 5 miliarde de dolari în economia României, din care 2,3 miliarde USD ca venituri ale statului din taxe și impozite și 2,9 miliarde USD ca încasări ale furnizorilor și angajaților români. În total, proiectul ar aduce României beneficii directe şi indirecte de 24 miliarde USD și ar reprezenta una dintre cele mai mari investiţii străine din România. În plus, proiectul prevede o garanție de mediu de 146 milioane USD și investiții semnificative pentru patrimoniul din Roșia Montană. Mina de la Roșia Montană poate genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană și aplicând cea mai modernă tehnologie disponibilă”, susținea compania într-un comunicat de acum aproape 10 ani.


Citește și:

EXCLUSIV | Ultimele informații din procesul ”Roșia Montană”. Acțiunile Gabriel Resources cresc pe măsură ce se apropie sentința: ”Băieții deștepți speculează conjunctura”

ROȘIA MONTANĂ. Gabriel Resources Ltd i-a „strecurat” la mapă președintelui Iohannis o scrisoare în care lansează amenințări voalate: „Vă îndemnăm insistent să nu luați măsuri drastice! Ar fi grav…” (EXCLUSIVITATE)

Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Klaus Iohannis: ”Trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei

Eugen Furdui, primar Roșia Montană: ”Propunere pe repede-înainte. Decizia UNESCO nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și