Dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA rămâne la Tribunalul București. De ce au respins judecătorii cererea fostului președinte PSD

Publicat: 04 11. 2021, 16:54
Actualizat: 04 11. 2021, 16:55
dragneaacasa

Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, cererea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, de mutare de la Tribunalul București la o altă instanţă din țară a dosarului în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump.

Avocații lui Dragnea au cerut strămutarea dosarului de la Tribunalul București pe motiv că judecătorii de la această instanţă nu ar fi imparţiali, deoarece au semnat un memoriu faţă de modificarea legilor justiţiei, pe vremea guvernării PSD.

Instanța a considerat că este nefondată cererea lui Liviu Dragnea ca dosarul său să fie judecat de alți magistrați decât cei de la Tribunalul București.

”Respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpatul Dragnea Liviu Nicolae, de strămutare a cauzei care face obiectul dosarului nr. 14451/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului București Secția I Penală”, se arată în decizia Curții de Apel.

Hotărârea instanței este definitivă, procesul lui Dragnea urmând să se judece în continuare la Tribunalul București. Următorul termen a fost stabilit pentru 9 noiembrie.

Trimis în judecată de șase luni, în dosarul vizitei în SUA

În 17 mai 2021, fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, la acea vreme încarcerat la Penitenciarul Rahova în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în dosarul vizitei făcute în SUA, în 2017, la învestirea lui Donald Trump, fiind acuzat de trafic de influență (două fapte) și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti. Cinci magistraţi de la această instanţă au refuzat însă pe rând să soluţioneze dosarul lui Dragnea, după ce au făcut cereri de abţinere.

La rândul lor, avocaţii lui Dragnea au deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care au solicitat ca dosarul să fie mutat de la Tribunalul Bucureşti, pe motiv că judecătorii de la această instanţă nu ar fi imparţiali, deoarece au semnat un memoriu faţă de modificarea legilor justiţiei, pe vremea guvernării PSD.

Avocaţii lui Dragnea au folosit formula mutării dosarului din Capitală şi atunci când au obţinut eliberarea condiţionată, fiind invocată lipsa de imparţialitate a judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti care au semnat memoriul în legătură cu legile justiţiei.

Astfel, în luna aprilie, Tribunalul Giurgiu a dispus eliberarea lui Dragnea mai devreme din Penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, după ce două instanţe din Bucureşti refuzaseră acest lucru.

Acuzațiile din dosarul vizitei în SUA a lui Dragnea

Liviu Dragnea este judecat pentru trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată și pe oamenii de afaceri Cristian Burci (patronul ziarului Adevărul), Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Dan Valentin Belcea, acuzaţi de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, pentru el și pentru partid, asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington DC, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare.

Dragnea a primit și asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 de dolari, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri), au scris procurorii DNA în rechizitoriu.

De asemenea, Dragnea ar mai fi acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale, constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, el ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de primul-ministru și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și intelligence, pe care respectivul le avea în România.