Procurorii antidrog de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism încep o amplă căutare a traficanților de droguri care au vândut stupefiante la festivalul Saga din București, pornind de la consumatorii de stupefiante prinși de polițiști și jandarmi.
Patru dosare de cercetare a consumatorilor de droguri de la festivalul Saga, unii dintre ei prinși în flagrant de polițiști și jandarmi, au fost deja deschise. Procurorii antidrog ar putea deschide peste o sută de dosare aferente sesizărilor înregistrate de Jandarmerie și alte structuri de ordine publică privind consumul ilicit de droguri la festivalul Saga. Fiecare dosar va fi completat cu cei care le-au vândut acestora droguri, au declarat pentru Gândul surse judiciare.
Organizat pe Arena Națională din Capitală, festivalul Saga a reprezentat un record absolut în materie de dosare penale întocmite pentru deținere de droguri, în cele trei zile ale evenimentului.
Potrivit datelor de la Poliția Capitalei și Jandarmeria București, „în cele trei zile, jandarmii împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au constatat 129 de infracțiuni. Dintre acestea, 119 infracțiuni au fost pentru încălcări ale prevederilor legale privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri”.
Consumul excesiv de stupefiante de la acest eveniment muzical s-a soldat și cu urmări deosebit de grave, în condițiile în care un tânăr în vârstă de 25 de ani a murit de supradoză în prima zi a festivalului, în timp ce alți trei tineri au ajuns să fie intubați la spitalele Floreasca și Sf. Pantelimon.
Sursele citate au precizat că, după ce se va finaliza ancheta, consumatorii de droguri de la festivalul Saga cercetați vor fi trimiși de către procurori la Agenția Națională Antidrog, care are competența legală de a-i integra în programe de detoxifiere, de reabilitare și integrare în societate.
Deținerea și consumul de droguri sunt interzise în România.
Potrivit Legii 143/2000, cumpărarea și deținerea de droguri de risc pentru consum propriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă o persoană este prinsă cu droguri de mare risc pentru consum propriu, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Legea prevede pedepse mult mai mari pentru traficanții și distribuitorii de droguri. Vânzarea, cumpărarea, deținerea drogurilor de risc se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi, iar dacă este vorba de droguri de risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.
În cazul traficanților care aduc în România droguri de risc, pedeapsa este de la 3 la 10 ani, iar pentru drogurile de mare risc, de la 7 la 15 ani.
Și tolerarea consumului de droguri în locuri publice amenajate este pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Mai mulți spectatori care au avut bilete în sectorul VIP la festivalul Saga s-ar fi drogat în văzul tuturor, cu toate că în preajma acestora s-ar fi aflat polițiști și jandarmi. În sectorul respectiv s-au aflat, pe lângă vedete, mai mulți membri ai celor mai temute clanuri din București.
Surse din rândul anchetatorilor au afirmat, pentru Gândul, fenomenul a fost atât de extins încât consumatorii de droguri aproape că nu se mai fereau atunci când își aprindeau țigările cu marijuana.
Sursele citate au mai spus că, potrivit relatărilor făcute de polițiștii sub acoperire care au supravegheat sectorul VIP, unde s-au aflat și vedete de top, mai mulți spectatori ar fi fost observați în timp ce prizau cocaină, la vedere, deși în apropiere s-ar fi aflat cadre ale Poliției și Jandarmeriei, care purtau uniformele de serviciu.
Cele trei zile de festival au reprezentat o oportunitate uriașă pentru dealerii de droguri. Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că la Saga ar fi reușit să intre cu marfă traficanți de pe întreg cuprinsul țării, dar și din străinătate. De aceea, polițiștii au denumit ediția de anul acesta și „Festivalul dealerilor”.
Traficanții au pus în vânzare droguri din toate categoriile, de la cocaină până la etnobotanice, pentru care au dublat prețurile.
Sursele citate au precizat că gramul de cocaină s-a vândut cu 200 de euro, față de 100 de euro cât cer traficanții în mod obișnuit, o pastilă de ecstasy care se vinde cu 50 de lei a costat la festival 100 de lei, o țigară cu marijuana s-a dat cu 80 de lei, față 20 – 30 de lei. Heroina a ajuns la 100 de euro gramul, în condițiile în care narcomanii o iau cu 50 de euro, iar etnobotanicele, cele mai ieftine narcotice de pe piața drogurilor, s-au vândut la festival cu 30-40 de lei doza.