Prima pagină » Actualitate » Procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul accidentului din Parcul Pantelimon. „Minorul a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale”

Procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul accidentului din Parcul Pantelimon. „Minorul a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale”

Procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul accidentului din Parcul Pantelimon. „Minorul a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale”

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au anunțat vineri că au schimbat încadrarea în cazul incidentului din parcarea Parcului Pantelimon din București din 28 iulie, soldat cu decesul unui minor și rănirea gravă a altuia.

Anchetatorii au schimbat încadrarea juridică, după ce, la 30 iulie, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus preluarea cauzei înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București, în care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva a doi inculpați, astfel:

  • un inculpat minor, în vârstă de 16 ani, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului;
  • un inculpat major, în vârstă de 18 ani, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de încredințare a unui vehicul unei persoane despre care cunoaște că nu deține permis de conducere.

Ulterior, în urma administrării mijloacelor de probă, la 29 august, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inculpatului minor, în vârstă de 16 ani, din infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului, în infracțiunile de omor, tentativă de omor, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului.

„S-a reținut că în data de 28.07.2024, la ora 19.31, inculpatul minor în vârstă de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon, situată paralel cu șos. Gării Cățelu, din mun. București, în apropierea intrării în parcul respectiv, și a pierdut controlul asupra autoturismului, care a acroșat trei autovehicule parcate, pe ultimul proiectându-l într-un al patrulea autovehicul, iar în aceste împrejurări a lovit doi minori, frate și soră în vârstă de 9, respectiv 7 ani. Minorul de 9 ani a decedat la fața locului, iar minora de 7 ani a fost grav rănită, fiind prinsă sub partea din față a autoturismului condus de inculpat, suferind leziuni traumatice evaluate medico-legal la 95-100 de zile de îngrijiri medicale, inclusiv amputație traumatică a unui picior”, potrivit comunicatului PTB.

După incident, minorul și pasagerul din față au fugit de la fața locului, predându-se la poliție în cursul aceleiași seri.

Minorul era într-un apel video și inhala un gaz cu efecte euforice

Probele au stabilit că autoturismul era condus inițial de inculpatul major care, cunoscând faptul că minorul nu deține permis de conducere, a făcut schimb de locuri cu acesta și i-a încredințat autoturismul pentru a-l conduce, majorul rămânând pe locul pasagerului din față.

Potrivit procurorilor, minorul a condus autoturismul pe o distanță de circa 145 de metri, fără a deține permis de conducere și fără a avea vreo abilitate de a manevra autoturismul în condiții de minimă siguranță.

Mai mult, în timp ce era la volan discuta la telefon prin apel video cu o persoană și inhala dintr-un balon pe care îl ținea în mână protoxid de azot, care este un gaz utilizat ca amestec pentru anestezic în chirurgie, care însă este utilizat și în scop recreațional, producând efecte euforice/similare cu beția, de scurtă durată.

„Pentru a dispune schimbarea încadrării juridice din infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă în infracțiunile de omor și tentativă de omor, procurorii au avut în vedere că, din modul în care minorul a acționat, rezultă că acesta a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale, acceptând survenirea decesului sau rănirii grave a uneia sau mai multor persoane.

Astfel, minorul nu deținea permis de conducere, nu avea abilități necesare pentru manevrarea unui autoturism în condiții de minimă siguranță pentru pietonii care circulau, în condițiile în care victimele minore se deplasau prin parcare pe partea stângă, în fața inculpatului care avea o bună vizibilitate a acestora, nu era atent la drum fiind implicat într-un apel telefonic video, avea o mână ocupată cu un balon din care inhala protoxid de azot (gaz ilariant) și se afla sub efectele acestuia – stare de euforie, amețeală și sedare ușoară”, au transmis procurorii.

A rezultat, așadar, că inculpatul minor a fost indiferent față de consecințele manipulării, în condițiile arătate mai sus, a unui a unui autoturism, acceptând că acțiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroși pietoni. Astfel, deși nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor și rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acționând cu intenție indirectă.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri și Brigada Rutieră.

Citiți și:

Cine conducea mașina în momentul producerii accidentului din Pantelimon? PRECIZĂRILE Parchetului privind tragedia care a șocat România

Ancheta în cazul accidentului din parcarea Parcului Pantelimon, preluată de Parchetul Tribunalului București/ Băiatul de 9 ani, condus pe ULTIMUL DRUM