Procurorii buzoieni au rezolvat cazul: castraveții crescuți cu SUBSTANȚE pentru forțarea coacerii sunt neconformi

Procurorii buzoieni au rezolvat cazul: castraveții crescuți cu SUBSTANȚE pentru forțarea coacerii sunt neconformi
Procurorii buzoieni au rezolvat cazul: castraveții crescuți cu substanțe pentru forțarea coacerii sunt neconformi / Sursa FOTO: replicahd.ro
Publicat: 22/05/2023, 20:13

Expertiza de specialitate realizată în cadrul anchetei privind folosirea de substanţe chimice neautorizate pentru coacerea prematură a unor legume a stabilit că, în cazul probelor efectuate la tomate, concentraţia folosită nu a fost atât de mare încât să pună în pericol sănătatea consumatorilor.

În schimb, probele prelevate de la castraveţi au evidenţiat faptul că legumele sunt neconforme consumului populaţiei.

Percheziții în Buzău și Ilfov

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor din sere şi solarii a debutat la începutul lunii mai, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a organizat mai multe percheziţii pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov.

„La data de 2 mai a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului AESP din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp.

În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat.

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, informa, la acea dată, IPJ Buzău.

Cazul, preluat de Parchetul Pogoanele

Ulterior, ancheta s-a desfăşurat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de lângă Judecătoria Pogoanele.

Potrivit anchetatorilor, au fost prelevate probe de pe legumele presupuse a fi fost stropite de către suspecţi cu substanţe chimice neautorizate pentru a se coace într-un timp mai scurt.

În urma analizelor a reieşit că în cazul tomatelor, concentraţia substanţelor nu a fost atât de mare încât să pericliteze sănătatea consumatorilor, în schimb în cazul a două probe prelevate de pe castraveţi, analizele au arătat că sunt neconformi pentru consum.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări într-o cauză penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri…

În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menţionată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecţi de pe raza localităţii Glodeanu Sărat probe de legume (tomate şi castraveţi), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanţe chimice neautorizate.

În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Potrivit anchetatorilor, indiferent de concentraţiile pe care le-au folosit, suspecţii se fac vinovaţi de utilizarea unor substanţe interzise.

„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Recent, Direcţia Agricolă Buzău a anunţat că rezultatele Corpului de Control trimis în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au arătat ca tomatele sunt sănătoase şi sigure pentru consum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor