Prima pagină » Actualitate » Procurorii cer ARESTAREA preventivă pentru 21 de inculpaţi pentru tentativă la acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul lui Georgescu

Procurorii cer ARESTAREA preventivă pentru 21 de inculpaţi pentru tentativă la acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul lui Georgescu

Procurorii cer ARESTAREA preventivă pentru 21 de inculpaţi pentru tentativă la acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul lui Georgescu

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită arestarea preventivă pentru 21 de inculpaţi acuzați de tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul în care, miercuri, au avut loc percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu. Dintre aceştia, 18 sunt reţinuţi, pentru ceilalţi propunerea fiind formulată în lipsă.

Conform surselor citate de G4Media sunt vizați oamenii lui Călin Georgescu, printre care se numără și mercenarul Horațiu Potra, fratele său dar și fiul, respectiv Potra Alexandru și Potra Dorian. În prezent Horațiu Potra s-ar afla în Dubai, însă procurorii cer arestarea în lipsa sa, așa cum reiese din comunicatul transmis de Parchet

PICCJ a transmis, joi seară, noi date privind dosarul în care au avut loc 47 de percheziţii în judeţele Sibiu, Mureş, Timiş, Ilfov şi Cluj.

”În urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 şi 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 21 de inculpaţi şi reţinerea a 18 dintre aceştia sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni:

– tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, prev. de art. 32 rap. la art. 397 alin.2 Cod penal,

– nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 342 alin. 2 din Cod penal,

– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prev. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 republicată,

– instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 Cod penal., toate cu aplicarea disp. art.38 alin. 1 Cod penal”, arată sursa citată.

De asemenea, procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpaţi reţinuţi, precum şi pentru un număr de 3 inculpaţi în lipsă. Propunerea de luare a măsurii arestării preventive va fi înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Percheziții efectuate miercuri la domiciliul lui Horaţiu Potra

Procurorii au făcut miercuri zeci de percheziţii în dosarul care vizează apropiaţi ai lui Călin Georgescu, inclusiv pe Horaţiu Potra, au găsit un adevărat arsenal: zeci de arme letale, încărcătoare, grenade, lansatoare şi puşti mitralieră. Au fost descoperite de asemenea sume mari de bani cash – 3.300.000 de dolari, 700.000 de lei – dar şi 24 de kilograme de aur sub formă de lingouri. Descinderile au avut loc la adrese din judeţele Sibiu, Mureş, Ilfov, Timiş şi Cluj, la apropiaţi ai lui Călin Georgescu. Au fost făcute percheziţii la locuinţele a 27 de persoane şi la patru sedii de firmă.

Una dintre persoanele la care s-au făcut percheziţii este mercenarul Horaţiu Potra, politician din Mediaş. În casa acestuia, într-un seif incastrat sub podea, au fost descoperite pachete cu teancuri de dolari, politicianul spunând că legea nu îl obligă să îşi ţină banii la bancă. Tot la Potra au fost descoperite numeroase arme, el declarând că îşi „asumă” nerespectarea regimului armenilor şi muniţiei şi refuzând să facă alte comentarii cu privire la armele deţinute ilegal.

„Decât să mori în legalitate, mai bine să trăieşti în ilegalitate”, a spus Potra.

Călin Georgescu, ridicat, miercuri, din trafic, dus la audieri şi inculpat pentru acţiuni împotriva ordinii constituţionale, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată privind sursele de finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere, susţine că ancheta care îl vizează îi „aminteşte de mentalitatea şi sistemul comunist din anii ’50”.

Printre cei audiaţi în dosar se numără şi fostul mercenar din Legiunea Străină Eugen Sechila, care a fost ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, de unde urma să se îmbarce într-o cursă internă spre Oradea.

Citește și