Prima pagină » Actualitate » Procurorii DIICOT investighează cazul copiilor cu dizabilități, ținuți în condiții inumane în „CENTRELE groazei” din Târgu Mureș

Procurorii DIICOT investighează cazul copiilor cu dizabilități, ținuți în condiții inumane în „CENTRELE groazei” din Târgu Mureș

Procurorii DIICOT investighează cazul copiilor cu dizabilități, ținuți în condiții inumane în

Cazul copiilor cu dizabilități, abuzați, înfometați, izolați și tratați cu medicamente expirat, în patru centre din Târgu Mureș, a ajuns în atenția DIICOT.

„Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2024 o cauză penală urmare a unei sesizări formulată de Fundația Centrul de Resurse Juridice, în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Urmărirea penală se desfășoară in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice.

Consiliul de monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice a făcut verificări în patru centre din Târgu Mureş, unde au găsit adevărate scene de groază.

În unul dintre centre, autoritățile au găsit 13 copii încuiaţi în camere cu un zăvor, personalul motivând că nu ar fi avut cine să-i supravegheze.

”În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş. În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari. La momentul vizitei, toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, a transmis, sâmbătă, Centrul de Resurse Juridice, într-un comunicat de presă.

Copiii erau izolați în încăperi cu zăvoare

Reprezentanţii organizaţiei au anunţat că, în timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalităţi, printre care:

„Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.

Într-unul din centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere. Personalul de serviciu declarat că s-a apelat la această modalitate din lipsă de personal.

În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.”, se arată în raportul Centrului de Resurse Juridice.

Copii ținuți în mizerie. Focar de varicelă în unul dintre centre

Organizația a sesizat că în toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire erau inadecvate, și nu corespundeau standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor.

Mai mult, într-unul dintre centre, autoritățle au găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.

Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol.

Organizaţia anunţă că, din martie 2024, centrele au fost verificate în repetate rânduri.

„În toate vizitele, CRJ a observat aceeaşi situaţie – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”, a mai transmis organizaţia.

Citește și:

USR cere intervenția Guvernului: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii să efectueze controale în centrele în care sunt COPII cu dizabilități

Prima DECIZIE OFICIALĂ anunțată după ororile găsite la „centrele groazei” din Mureș: „Sunt de o gravitate extremă” / Alarmă pentru autorități

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și