Procurorii DNA au deschis un dosar penal după incendiul de la Institutul „Matei Balș”, soldat cu 20 de morți. Există indicii că s-au comis fapte de corupție   

Publicat: 08 10. 2021, 17:37
Incendiul de la Secția ATI a Institutului „Matei Balș” din Capitală. FOTO: Profimedia Images

Procurorii anticorupție au deschis un dosar penal după de au analizat rezultatele verificărilor făcute de Corpul de Control al Primului Ministru la Institutul Național de Boli Infecțioase profesor doctor „Matei Balș”. Este vorba despre un dosar care se referă la modul în care a fost semnat un contract cu o firmă care ar fi trebuit să asigure intervenția în caz de urgență, cu toate că nu avea aviz de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

DNA a început, conform jurnaliștilor de la Adevărul, urmărirea penală, in rem, în dosarul deschis după sesizărea făcută, în martie, de primul ministru Florin Cîțu. Acesta a trimis Corpul de Control la Institutul „Matei Balș” în urma incendiului din data de 29 februarie, izbucnit într-un salon în care se aflau internați bolnavi de COVID-19.

În urma incidentului, au murit 20 de pacienți. Dintre aceștia, patru au murit pe loc, în timp ce restul de 16 au murit în perioada imediat următoare, ca urmare a problemelor provocate de faptul că au fost deconectați de instalațiile de oxigen pentru prea multă vreme.

Firma angajată de conducere nu putea proteja spitalul

În luna martie, Florin Câțu anunţa că, în urma raportului Corpului de Control, va sesiza DNA cu privire la mai multe nereguli legate de Institutul Matei Balş.

„A funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu, pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, fără dispozitive de alarmare optice şi acustice. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Sunt mai multe lucruri sesizate. (…)O sesizare se face către DNA şi este vorba de asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, spunea, la acel moment, Florin Cîţu.