Procurorii europeni au făcut percheziții la București, într-o investigație de fraudă cu echipamente medicale din timpul pandemiei de COVID-19

Publicat: 15 05. 2024, 14:12
Actualizat: 15 05. 2024, 14:13

Parchetul European (EPPO) a anunțat că a efectuat, marţi, cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care implică fonduri din bugetul Uniunii Europene pentru achiziţionarea de echipamente medicale în timpul pandemiei de COVID-19, a transmis instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, printr-un comunicat de presă.

Potrivit datelor EPPO , în perioada 2020 – 2022, s-a constituit o reţea infracţională pentru manipularea achiziţiilor publice de măști de protecție, dezinfectanţi și alte echipamente medicale pentru spitale, şcoli şi alte facilităţi municipale în beneficiul unor furnizori prestabiliţi, care s-au înţeles să facă parte din această schemă de fraudare.

Trei persoane au calitatea de suspecți

Trei persoane cercetate au fost aduse la Biroul EPPO din Bucureşti pentru a fi anunţate că au calitatea de suspecţi.

Furnizarea de echipamente medicale a fost finanţată prin programul REACT-EU. Se estimează că prejudiciul în acest caz este de 8 milioane de euro din bugetul UE. REACT-EU un instrument financiar european pentru asistenţă în vederea ameliorării efectelor provocate de criza pandemică COVID-19.

Potrivit EPPO, ancheta este în desfăşurare, pentru a stabili amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul total cauzat.

La investigaţii participă Poliţia Română – Direcţia de Operaţiuni Speciale, Direcţia Generală Anticorupţie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Parchetul European – însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE  este condus de Laura Codruța Kövesi, fost șef al DNA și procuror general al României.

La începutul lunii martie, anchetatorii de la EPPO au preluat de la procurorii belgieni care o investighează pe Ursula von der Leyen, șefa CE pentru „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor publicate tot de POLITICO și de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège. Procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.