Șeful DNA, Crin Bologa, a prezentat bilanţul activităţii pe anul 2022. Au fost trimise în judecată 72 de dosare în legătură cu pandemia de Covid-19, „prejudiciile estimate fiind enorme”
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a prezentat, joi, bilanţul activităţii pentru anul trecut. Cu această ocazie, a anunțat „rezultate remarcabile”, respectiv cel mai mare număr de cauze cu soluţii de trimitere în judecată, de la înfiinţare.
Șeful instituției a adus în discuție, totuși, lipsa de resurse umane şi provocările întâmpinate de DNA în cei trei ani de mandat, trecând în revistă modificările legislative.
Bologa a mai anunțat că, în ultimii trei ani, s-a înregistrat o creştere a numărului de dosare deschise după sesizarea din oficiu sau ca urmare a sesizării cetăţenilor. Anul trecut, numărul sesizările de la persoane fizice și juridice a fost de 2.193.
„Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut rezultate remarcabile, înregistrând creşteri la majoritatea indicatorilor statistici, atât sub aspect cantitativ cât şi calitativ. De exemplu, în anul 2022, DNA a înregistrat cel mai mare număr de cauze cu soluţii de trimitere în judecată (prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei) de când a fost înfiinţată. De asemenea, progrese importante au fost înregistrate, printre altele, cu privire la operativitatea soluţionării cauzelor, numărul de inculpaţi trimişi în judecată şi a celor condamnaţi definitiv, triplarea valorii măsurilor asigurătorii dispuse de procurori, precum şi scăderea ponderii achitărilor definitive prin raportare la numărul total al inculpaţilor judecaţi definitiv şi a ponderii inculpaţilor achitaţi pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social concret şi deciziile Curţii Constituţionale cu efect de dezincriminare”, a transmis şeful DNA.
Potrivit datelor transmise de instituţie, au fost 404 dosare cu soluţii de trimitere în judecată (190 de rechizitorii şi 214 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), fiind cel mai mare număr de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În anul 2022, 779 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, dintre care 252 persoane care au ocupat funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante.
„Au fost trimişi în judecată 11 demnitari, dintre care amintim doi miniştri, patru parlamentari, un prefect, un subsecretar de stat etc., ceea ce arată o concentrare pe dosare complexe, de corupţie la nivel înalt, specifice competenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a mai precizat el.
De asemenea, s-a înregistrat o scădere a procentului de achitări, la 11%, dacă nu sunt luate în considerare achitările dispuse ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale cu efect de dezincriminare şi a celor determinate de lipsa de pericol social concret.
„În cursul urmăririi penale, procurorii au dispus în anul 2022 (conform datei înscrise în Ordonanţa prin care s-a aplicat măsura, în fiecare cauză) – măsuri asigurătorii în sumă de peste 461 milioane de euro (faţă de circa 131 milioane euro în anul 2021), cuantumul prejudiciului estimat în toate dosarele în lucru la finele anului 2022 fiind de peste 4,2 miliarde de euro (comparativ cu peste 1,6 miliarde de euro în anul 2021)”, au mai transmis reprezentanții DNA.
Instanţele de judecată au pronunţat 287 hotărâri penale de condamnare faţă de un număr de 439 inculpaţi.
DNA: „Au fost trimise în judecată 72 de dosare în legătură cu pandemia. Prejudiciul e de peste 4 miliarde euro”
Șeful DNA a mai declarat că au fost trimise în judecată peste 70 de dosare „cu zeci de inculpaţi” în legătură cu pandemia de COVID-19.
„Avem o situaţie mai aparte, pentru că am început să evidenţiem aceste cauze începând cu anul 2020 – cauze în legătură cu pandemia de COVID-19. S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi. Şi, acum, pe rol încă în lucru 90 de dosare cu infracţiuni în legătură cu situaţia pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane. Prejudiciile estimate sunt enorme”, a declarat Crin Bologa, cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe anul 2022, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, dosarele aflate în lucru „vizează şi demnitari”, iar prejudiciile se ridică la un total de estimat de peste 4,22 miliarde euro.