Procurorul șef al DNA, despre corupția din Justiție: ”Este un fenomen redus, dar există, nu putea să fi dispărut dintr-o dată”
Activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) va fi menționată în Raportul MCV referitor la modul în care evoluează situația din România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, spune procurorul-șef DNA Crin Bologa.
Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Șeful DNA menționează că lupta împotriva corupției la nivel înalt, în România, rămâne un subiect foarte important, în context, iar corupția din Justiție ridică, în continuare, probleme.
Nu există, încă, rezultate notabile în ceea ce privește corupția din Justiție, avertizează Crin Bologa, iar acest fenomen, cu toate că este redus, există.
”În ce privește un segment al corupției la nivel înalt, corupția în Justiție, nu avem nici un rezultat. Ori, obiectivul principal al luptei împotriva corupției este să avem rezultat în toate domeniile. Este corupție la nivel înalt acea care există în sistemul de Justiție. E un fenomen redus, dar există, nu putea să fi dispărut dintr-o dată”, a declarat procurorul-șef al DNA în timpul emisiunii ”Piața Victoriei” de la Europa FM.
Crin Bologa: ”Aproximativ 200 de dosare ar putea fi preluate de Parchetul European Anticorupţie”
Procurorul-șef al DNA a mai precizat, în timpul aceleiași emisiuni, că Direcția Națională Anticorupție a selectat aproximativ 200 de dosare care ar putea fi preluate de Parchetul European Anticorupţie condus de Laura Codruţa Kovesi.
Este vorba despre dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro, dosare de evaziune fiscală care afectează bugetul Uniunii Europene.
”Dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro, dosare cu evaziune fiscală care afectează bugetul Uniunii Europene. TVA, de exemplu, intracomunitar de peste 10 milioane de euro. Astfel de dosare de peste 10 milioane de euro, sunt mai multe criterii, să fie mai multe state implicate, să fie TVA intracomunitar nu avem, avem în schimb în jur de 200 de dosare unde EBU ar putea invoca și ar putea reține dosarele”,a mai spus Crin Bologa, procurorul-șef al DNA, la Europa FM.