Procurorul XEROX. Un magistrat din Dolj a fotocopiat un dosar și l-a vândut infractorilor prieteni pe care îi ancheta
Un procuror din judeţul Dolj, dar şi un polişist sunt cercetaţi într-un dosar care vizează mai multe infracţiuni de corupţie. Procurorul ar fi luat mită în mod repetat şi ar fi permis fotocopierea unui dosar pe care-l instrumenta, dar a şi clasat dosare în care erau vizate persoane de care era apropiat.
Direcţia Generală Antucorupţie anunţă, joi, că s-au făcut 8 percheziţii, în judeţele Olt şi Dolj, într-un dosar penal care vizează mai mulţi suspecţi, între care un procuror şi un agent de poliţie.
Mită după mită
Potrivit sursei citate, procurorul, de pe lângă tribunal, este cercetat pentru luare de mită în formă continuată
”În perioada noiembrie – decembrie 2023, a acceptat achitarea unor servicii de transport aerian şi a folosit în interes personal un autoturism, de la două persoane, administratori de societăţi comerciale, cercetate pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni într-un dosar penal aflat în instrumentarea sa”, a transmis sursa citată.
De asemenea, procurorul este cercatat pentru trei infracţiuni de favorizarea făptuitorului, pentru că, în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2024, deşi se afla în stare de incompatibilitate, a instrumentat şi soluţionat, prin clasare, două dosare penale în care erau cercetaţi, pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni, 3 prieteni de-ai săi – administratori de societăţi comerciale, iar, în perioada mai 2022 – prezent, a păstrat în instrumentare un dosar penal în care era cercetat un alt prieten.
Pomelnicul DNA
Procurorul mai este acuzat de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, raportat la faptul că, în luna decembrie 2023, acesta a dispus xerocopierea unui dosar penal şi a înaintat aceste xerocopii către o persoană fizică neautorizată;
- abuz în serviciu, raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, a înţeles să se folosească de calitatea sa, de cunoştinţele sale juridice şi experienţa sa profesională pentru a afecta cursul unui dosar civil aflat pe rolul instanţelor de judecată, în care era parte un ofiţer de poliţie.
De asemeena, sunt vizaţi în dosar doi administratori de societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, raportat la faptul că, în perioada noiembrie – decembrie 2023, au achitat contravaloarea unor servicii de transport aerian şi au încredinţat spre folosire un autoturism procurorului, în instrumentarea căruia se afla un dosar penal în care aceştia erau cercetaţi pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni.
În plus, este cercetat un ofiţer de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, În luna ianuarie 2024, l-a determinat pe procurorul în cauză să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a se întocmi şi înregistra la acesta în lucru un dosar penal, de natură să suspende judecata într-un dosar civil, în care ofiţerul de poliţie era parte.
DGA a dispus acțiunea penală
”De asemenea, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de un fost administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, i-a înmânat unui ofiţer de poliţie, autorizat în cauză ca investigator cu identitate reală, sumele de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei, în acelaşi scop, al direcţionării în favoarea sa a cercetărilor într-un dosar penal. În data de 13.03.2024, Curtea de Apel Craiova şi-a însuşit propunerea de arestare preventivă înaintată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova faţă de acest inculpat şi a dispus arestarea sa preventivă pe o durată de 30 de zile”, a transmis DGA.