Produsul apreciat de mulți români și recomandat de unii nutriționiști pentru o dietă echilibrată, care poate deveni PERICULOS pentru organism

Produsul apreciat de mulți români și recomandat de unii nutriționiști pentru o dietă echilibrată, care poate deveni PERICULOS pentru organism
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 17/10/2024, 21:57

Un produs preferat de mulți români și recomandat de unii specialiști pentru o dietă echilibrată, poate fi periculos pentru sănătate. Puțini consumatori știu că poate să conțină antibiotice, dar mai pot prezenta și alte probleme.

Este vorba de somon, care conține multe minerale, dar și o cantitate mare de Omega 3. Datorită acestor proprietăți nutritive, este recomandat pentru consumul regulat. Totuși, somonul sălbatic este diferit de cel de crescătorie și e mult mai sănătos.

Pe de altă parte, somonul din crescătorie conține foarte multe antibiotice. Mai mult, carnea de somon poate să conțină niveluri moderate de metale grele, cum ar fi plumb, arsen, dioxine sau PCB, adică bifenilii policlorurați (poluanți organici persistenți).

Poluanții se găsesc, în general, în piele și în grăsimile vizibile, iar carnea crudă de somon mai poate fi contaminată cu Listeria, bacterie care poate provoca mai multe afecțiuni grave pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care au sistemul imunitar scăzut.

Bacteria poate să ajungă în pește în timpul procesului de producție, precum și din cauza manipulării necorespunzătoare a produselor.

„Din păcate, în crescătorii, în fermele piscicole din Norvegia (producătorul mondial principal al somonului-n.r.), preventiv, se adaugă cantități mari de antibiotice, pentru a ține sub control dăunătorii. Din studiile realizate de APC a reieșit faptul că se folosesc (în Norvegia) anual circa 67.000 de tone de astfel de substanțe chimice, antibiotice, pentru a combate paraziții din această specie de pește (somon) ori pentru combaterea infecțiilor sau altor boli la care sunt susceptibili peștii”, a explicat Conf. Dr. Univ. Costel Stanciu, pentru Digi 24.

În general, oamenii care cumpără somon îl gătesc în aceeași zi sau în ziua următoare, cel târziu, dar produsele ar trebui expuse unui control amănunțit înainte să ajungă în magazine, la vânzare, mai ales că există riscul de a fi contaminat.

„În cazul consumului unui aliment neconform, din păcate, pot exista consecințe grave”, a transmis Dragoş Frumosu, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Care sunt diferențele dintre somonul sălbatic și cel de crescătorie

Peștele din sălbăticie nu intră în contact cu hrana contaminată, care conține coloranți sintetici, pe când cel de crescătorie are o culoare specifică portocalie, din cauza coloranților sintetici.

Mai mult, somonul sălbatic nu se găsește pe piață într-o cantitate atât de mare și din această cauză prețul său este mai mare, spre deosebire de cel din crescătorie.

Somonul sălbatic se găsește sub eticheta de produs certificat ecologic BIO, iar pe etichetă se precizează că produsul nu conține pesticide, dioxide, metale grele sau alți coloranți artificiali.

Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produsului pe care vor să-l cumpere și să țină cont de faptul că, întotdeauna, culoarea reprezintă primul indiciu că un aliment nu este indicat pentru consum.

„Îi îndemn pe consumatori să intre și pe Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ANSVSA). Acolo apar toate informațiile cu privire la produsele alimentare care au fost retrase de la comercializare, unele chiar și înainte de a fi introduse în magazine pentru vânzare”, a mai spus Costel Stanciu.

Somonul este recomandat să fie consumat și de trei ori pe săptămână, în porții de aproximativ 100 de grame.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Am aflat cauza morții lui Valeriu Pavel Dan. Actorul filma pentru sezonul 2 din Wednesday
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Liam Payne „a sărit de pe balconul camerei sale” înainte să moară, spun autoritățile. Fostul...
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
Au apărut primele imagini din camera de hotel distrusă de Liam Payne. Ce au găsit...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Breaking News | Liderul politic Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis de armata israeliană
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Care sunt limitele de viteză pentru Categoria B?
Mesaj RO-ALERT emis. MApN: Dronele au fost reperate în largul Mării Negre. O dronă a...
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
S-a pus limită la bani. Cine depășește 160 de euro trebuie să declare la vamă
Fără plafonări! Asociația marilor magazine - AMRCR - respinge măsurile de tip comunist
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Anamaria Prodan a declarat că Laurențiu Reghecampf și-a văzut băiatul după 2 ani și jumătate...
Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Statul în picioare poate avea efecte nedorite asupra sănătății, arată un studiu