Multe persoane evită consumul de lapte, din diverse motive. Printre ele, intoleranța la lactoză, adoptarea unui stil de viață vegetarian sau introducerea mai multor alimente vegetale în dietă.
În comerț există mai multe alternative, cum ar fi laptele de soia, de orez, de migdale, de cocos sau de ovăz, dar ultimul nu este tocmai atât de sănătos cum îl consideră lumea.
Sally O’Neil, medic nutriționist din Australia, spune despre laptele de ovăz că este o băutură procesată, care conține mulți carbohidrați, precum și o cantitate mare de zahăr și aditivi.
„Laptele de ovăz nu este o alternativă sănătoasă”, a transmis medicul nutriționist, potrivit Daily Mail.
Specialista a explicat și care este metoda prin care acest produs este procesat: Orezul este descompus într-o pastă care nu e naturală, iar nutrienții naturali sunt îndepărtați în timpul procesului de fabricație. Mai mult, ar putea exista și unele substanțe nocive.
O singură ceașcă de lapte de ovăz conține o cantitate de carbohidrați care este echivalentă cu cea provenită din patru felii de pâine albă.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care produsul trebuie evitat, mai ales că poate reprezenta un mare risc pentru controlul greutății sau pentru persoanele care suferă de diabet.
Totodată, laptele de ovăz poate conține cantități mare de zahăr adăugat. Stabilizatorii și agenții de îngroșare pot fi prezenți în acest produs și pot duce la apariția unor probleme cu digestia.
De asemenea, pentru ca textura laptelui de ovăz să fie una cremoasă, anumite mărci pot include în compoziția lor și uleiuri vegetale.
Medicul nutriționist a avertizat că laptele de ovăz se strică destul de rapid și poate duce la apariția inflamației în organism.
Sally O’Neil a precizat că laptele de migdale neîndulcit reprezintă o alternativă mai sănătoasă a laptelui clasic, pentru că cesta conține foarte puțini carbohidrați și este potrivit și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
Pentru persoanele care tolerează lactatele, medicul nutriționist recomandă laptele integral organic, produs care poate contribui la menținerea unei diete sănătoase.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia