Prima pagină » Actualitate » Prof. dr. Irinel Popescu, despre medicamentul comun care poate otrăvi ficatul: ”S-au făcut multe transplanturi hepatice”

Prof. dr. Irinel Popescu, despre medicamentul comun care poate otrăvi ficatul: ”S-au făcut multe transplanturi hepatice”

Reputatul profesor doctor Irinel Popescu este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 12 august, începând cu ora 19:00.

Medicul a vorbit, printre altele, despre lucrurile care pot face rău ficatului, printre acestea numărându-se alcoolul, prăjelile și medicamentele.

Adrian Artene: Alimentele prăjite sunt cel mai puternic inamic al ficatului? 

Prof. dr. Irinel Popescu: ”Sunt un inamic destul de puternic pentru că uleiul în care acestea sunt prăjite și prăjeala în sine are un anumit efect toxic. 

Exemplul tipic e alcoolul. Ficatul poate să reziste la cantități mici de alcool. Și prăjeala, la fel ca și alcoolul, în doză mică nu are niciun efect. 

Toate acestea devin toxice la doze mari și repetate, iar în timp se acumulează. Însă, până la un punct, ficatul reușește să gestioneze atacurile asupra lui”. 

Întrebat care sunt medicamentele care pot face rău ficatului, prof. dr. Irinel Popescu a răspuns:

”S-au făcut multe transplanturi hepatice pentru intoxicațiile cu paracetamol, mai ales. Sunt multe medicamente (n.r. care îi pot face rău ficatului). De ce anumite medicamente sunt foarte toxice și altele nu? Asta e greu de spus. La modul general, însă, medicamentele care sunt active și care ajută organismul, o mare parte dintre ele sunt, în același timp, și toxice pentru ficat. Unele sunt chiar excesiv de toxice, de asta am dat acest exemplu, putând să ducă chiar la insuficiență hepatică acută.

Altele determină alterări moderate ale funcției hepatice, dar chiar și acestea… (n.r. afectează ficatul).

S-a și văzut că în momentul în care se întrerupe medicamentul respectiv, funcția hepatică revine la normal. Și există și factorul individual, ceea ce unii tolerează fără probleme, la alte persoane poate să aibă efecte toxice”, a precizat medicul.

Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România

Preşedinte al Academiei de Științe Medicale, Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România. Cunoscutul medic chirurg a realizat primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, și la copil, cu fragment de ficat în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, Irinel Popescu este inițiatorul chirurgiei robotice în România și coordonator al Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR.

Medicul s-a născut la Filiași, a urmat Liceul ”Frații Buzești” din Craiova și Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, pe care a absolvit-o în anul 1977 cu media 9.98.

În anul 1980, a devenit asistent al profesorului Dan Setlacec în Clinica Chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni.

Irinel Popescu a efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic (Berlin, 1989, Paris, 1990, Pittsburgh, 1991-1992, New York 1992-1994). După anul 1995, a participat la construcția programului național de transplant de organe în România devenind Președinte al Asociației „Romtransplant” în 1997 și reprezentant al României în Consiliul Europei – comisia de transplant.

Urmărește podcastul integral cu dr. Irinel Popescu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și