Prof. dr. Mircea Beuran trage un semnal de alarmă asupra stării fizice și mentale precare a tinerilor din România. Acesta identifică factori precum lipsa activității fizice, alimentația necorespunzătoare și atitudinea față de muncă drept cauze majore ale problemelor.
Tinerii de astăzi se confruntă tot mai des cu stări de depresie și lipsă de motivație, ceea ce le afectează semnificativ perspectivele de viitor. Mulți dintre ei se simt dezorientați și fără scop, situație accentuată de dificultățile de integrare pe piața muncii.
„Tinerii de astăzi sunt depresivi, cocoșați, lipsiți de vlagă și entuziasm. Când vezi că pățești anumite lucruri, obiectul principal este să ai un job, să muncești. Dar mulți tineri nu reușesc să facă acest pas,” a declarat prof. dr. Mircea Beuran.
Lipsa de mișcare și alimentația dezechilibrată sunt factori majori care contribuie la starea de sănătate precară a generației tinere. Obezitatea și diabetul sunt în creștere alarmantă, iar aceste afecțiuni atrag după sine complicații severe, precum probleme cardiace sau renale.
„Odată ce apare diabetul, apar complicațiile la ochi, inimă, plămâni, rinichi și membre. La ora actuală, dăm procente foarte mari la obezitate în rândul tinerilor,” a explicat Beuran.
Profesorul subliniază importanța intervenției din partea familiei și școlii pentru educarea și sprijinirea tinerilor. Sportul și activitățile fizice ar trebui să fie priorități în formarea unei generații sănătoase, iar implicarea părinților și profesorilor este esențială.
„Școala și familia trebuie să facă mult mai mult, pentru viitorul copiilor lor, dar și al țării. Nu putem să sperăm într-o creștere și într-o societate sănătoasă dacă ne complacem numai la consum,” a spus acesta.
Pe lângă problemele de sănătate metabolică, stilul de viață modern afectează și dezvoltarea fizică a tinerilor. De la posturi necorespunzătoare, precum spatele cocoșat, până la probleme ale coloanei vertebrale, tinerii resimt efectele negative ale lipsei de mișcare încă din adolescență.
„Generația mai înaltă are tendința să se aplece. Lipsa activității fizice duce la coloane vertebrale slab dezvoltate și la o postură necorespunzătoare. Tot ce s-a creat și există este prin muncă. Fără muncă, nu există nimic,” a adăugat prof. Beuran.
Sursa: România TV
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Captură de ecran România TV
CITEȘTE ȘI:
DEPRESIA de sărbători: Cum să te protejezi de stresul și anxietatea festivă
România este campioană în Uniunea Europeană la supraponderalitate și SEDENTARISM
Spectacol pe faleza din Constanța: Doi bărbați au înotat în Marea Neagră la temperaturi EXTREME