Prof. Eyal Zisser (Universitatea din Tel Aviv), despre pericolul „Hezbollah”: „IDF este pe poziții, dar nu va fi o operațiune «totul sau nimic»”
Profesorul Eyal Zisser, prorector la Universitatea din Tel Aviv și titularul Catedrei Yona și Dina Ettinger în Istoria Contemporană a Orientului Mijlociu, este de părere că Israelul se află foarte aproape de un război cu gruparea Hezbollah, susținută financiar și logistic de Iran, dar o operațiune în Liban nu va fi una de „totul sau nimic”.
Poate fi vorba despre o „operațiune limitată”, spune profesorul Eyal Zisser, în cazul în care un eventual acord politic ar fi imposibil. Dar, avertizează Zisser, un astfel de acord politic nu pare „plauzibil” în aceste zile.
„Situația actuală cu care se confruntă Israelul și Hezbollah în ultimele opt luni a devenit un status quo pe care ambele părți îl tolerează la un anumit nivel, în ciuda faptului că este o situație proastă. Ambele părți înțeleg că alternativa ar fi războiul distructiv care nu va schimba în mod fundamental situația.
Problema aici (n.red. – referindu-se la un eventual acord diplomatic) este interdependența pe care Hezbollah a creat-o cu situația din Gaza, ca o condiție pentru oprirea activității sale paramilitare. Dar nimic nu se va schimba, în viitorul apropiat, din perspectiva israeliană asupra situației din Gaza.
De asemenea, lui Hassan Nasrallah (n.red. – cleric, om politic și comandant libanez, al treilea secretar general al mișcării islamiste șiite Hezbollah din Liban, cel care a ajuns la conducerea partidului după asasinarea, de către Israel, a predecesorului și mentorului său, Abbas al-Musawi) îi va fi dificil să se conformeze cererii israeliene de a-și retrage forțele dincolo de Litani (n.red. – râul Litani, cu o lungime de peste 140 km, aflat în valea Beqaa, sudul Libanului, la vest de Baalbek).
S-ar putea să o facă, deși fără să anunțe deschis. Din aceste motive, un acord politic pare neplauzibil”, susține profesorul Eyal Zisser.
„Hezbollah ar prefera, probabil, să nu atace centrul Israelului dacă Israelul s-ar abține de la atacarea Beirutului”
Totul va depinde de cât de multă presiune politică s-ar aplica guvernului israelian pentru a împinge Israelul să acționeze în Liban, a mai precizat profesorul Eyal Zisser, citat de The Jerusalem Post.
„Nu văd o considerație strategică în a merge la un război total. În orice caz, este greu de spus pentru ce vor opta factorii de decizie și care va fi rezultatul războiului.
Trebuie remarcat faptul că nu este neapărat o situație «totul sau nimic», un război total sau pace. Israelul poate decide să opteze pentru o operațiune limitată, cu obiective limitate în sudul Libanului, ceea ce nu ar presupune neapărat atragerea întregii regiuni într-un război total.
- Hezbollah ar prefera, probabil, să nu atace centrul Israelului dacă Israelul s-ar abține de la atacarea Beirutului, deși cu siguranță lucrurile pot escalada.
- Israelul s-ar putea concentra în jurul atingerii obiectivelor militare, eliminarea liderilor Hezbollah și paralizarea capacităților Hezbollah. Dar, fără o operațiune la sol, acest lucru nu se va întâmpla.
- De cealaltă parte, Hezbollah va dori surprize tactice și operațiuni cu valoare simbolistică ridicată: infiltrarea în comunități, doborarea cu succes a avioanelor și lovirea de repere simbolice israeliene.
Hezbollah pare a avea capacitatea de a doborî avioane, dar această capacitate este limitată. În plus, probabil că Hezbollah poate lovi oriunde în statul Israel cu precizie, dar nu la scară nelimitată, deoarece nu toate rachetele lor sunt la același nivel.
În plus, atunci când rachetele sunt lansate, ele dezvăluie și locația lansatorului, astfel încât forțele aeriene pot lovi locația direct după lansare”, a mai precizat profesorul Eyal Zisser.
Foto – IDF
Citește și: