Prima pagină » Actualitate » Profesor: „Educația sexuală nu este despre sex, ci îi învață pe copii să se apere de abuzuri”

Profesor: „Educația sexuală nu este despre sex, ci îi învață pe copii să se apere de abuzuri”

Profesor: „Educația sexuală nu este despre sex, ci îi învață pe copii să se apere de abuzuri”
Profesor: „Educația sexuală nu este despre sex, ci îi învață pe copii să se apere de abuzuri”

Profesorul de istorie Marcel Bartic spune că educația sexuală nu este despre sex, ci îi învață pe cei mici să se apere de abuzuri și de hărțuire.

Într-un interviu acordat Digi24, acesta spune că educația sexuală este „indispensabilă” în școala românească, indiferent de modul în care aceasta va fi denumită.

„Sunt oameni care nu înțeleg că vorbim în primul rând de educație. Nu e nimic ideologic aici. E vorba despre niște conținuturi validate științific. Vorbim despre niște cursuri care în alte țări se fac de zeci de ani. Sunt experți care au făcut studii și au ajuns la concluzia că aceste cursuri diminuează numărul de minore însărcinate, de abuzuri, de hărțuire”, spune profesorul Marcel Bartic.

Marcel Bartic: „Băieții ar trebui să învețe că felul în care se îmbracă o fată nu este o invitație”

De asemenea, profesorul spune că orele de educație sexuală nu îi vor învăța pe elevi să își înceapă viața sexuală mai devreme.

„E ca și cum le-aș vorbi copiilor despre triunghi la matematică și ar lua o formă geometrică. În primul rând că educația sexuală nu este despre sex. Poate că ar trebui să mai repetăm, să demitizăm și să demontăm lucurile care vin dintr-o anumită parte a spațiului public. Nu este vorba despre sex la educația sexuală, e vorba de a-i învăța pe copii să se apere de abuzuri, de hărțuire. Sunt nenumărate situații care nu țin de mediul social al copiilor”, spune el.

Mai mult, el dă exemplul discuțiilor despre minorele care rămân însărcinate, despre care adesea se spune că ar veni dintr-un mediu vulnerabil. Potrivit acestuia, orele de educație sexuală ar trebui să îi învețe pe copii anumite limite.

„Toți copiii, indiferent de mediul social, sunt expuși unor astfel de situații. Gândiți-vă la situații în care băieții ar trebui să învețe să spună nu. Băieții ar trebui să învețe că felul în care se îmbracă o fată nu este o invitație. O fată, o femeie se poate îmbrăca oricum vrea fără ca asta să însemne o invitație pentru cineva. Astea nu sunt lucruri care țin de mediul social. Și în cele mai bune familii vom găsi astfel de situații. Iar dacă acelor copii nu le spune nimeni că nu e în regulă să se întâmple asta, atunci vom vedea peste câțiva ani această situație”, a spus profesorul.

El a dat exemplul adolescentei violate de mai mulți tineri din Vaslui, în urmă cu câțiva ani, când comunitatea a învinovățit-o tot pe fată.

„Asta trebuie să prevenim”, a spus el.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și