Prima pagină » Actualitate » Profesorii solicită Guvernului creșteri de SALARII. Care ar urma să fie impactul bugetar

Profesorii solicită Guvernului creșteri de SALARII. Care ar urma să fie impactul bugetar

Profesorii solicită Guvernului creșteri de SALARII. Care ar urma să fie impactul bugetar
Profesorii solicită Guvernului creșteri de salarii. Care ar urma să fie impactul bugetar

Aproximativ 90% din angajații din sistemul educațional participă la greva organizată de sindicate, iar conflictul de muncă ar putea să fie oprit peste câteva zile, însă doar dacă sindicaliștii vor ajunge la un acord cu Guvernul.

Angajații din Educație cer, în primul rând, majorarea salariilor cu aproximativ 60%

Dacă s-ar pune în practică o astfel de majorare, un debutant cu studii superioare ar trebui să primească 4.000 de lei lunar, în loc de 2.500 de lei, cât primește acum, notează Antena3.

De asemenea, salariul net al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei.

Asta ar înseamna, în total, un impact bugetar de peste 14 miliarde de lei.

Cadrele didactice mai cer decontarea navetei, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă și, de asemenea, investiții în infrastructura școlară.

Grevă generală în sistemul de educație

Astăzi este prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România. Sindicatele au anunţat declanşarea acesteia încă de săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului, care nu s-au încheiat însă cu niciun acord. În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. De asemenea, de la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.

Salariaţii din educaţie ameninţă că vor ieşi masiv în stradă, în paralel cu greva generală, dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluţioneze problemele cu care aceştia se confruntă, potrivit unui comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicală „Alma Mater”.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, se spune în comunicat.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele