Profiturile companiilor românești din energie pot fi reinvestite în reconstrucția Ucrainei. Ce prevede pactul Haluşcenko-Odobescu

Profiturile companiilor românești din energie pot fi reinvestite în reconstrucția Ucrainei. Ce prevede pactul Haluşcenko-Odobescu
Publicat: 23/06/2023, 22:00
Actualizat: 25/06/2023, 12:18

Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al Energiei, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice din Ucraina. Haluşcenko s-a întâlnit cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, și a susținut că jucătorii pe piața energiei din România au încasat sume suplimentare ca urmare a creșterii prețurilor după invazia declanşată de Rusia în Ucraina.

Rezultatul întânirii de la Londra, dintre cei doi miniștri, a fost înțelegerea ca România și Ucraina să împartă veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina şi care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri suplimentare pentru cei de pe piaţa respectivă, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev, citat de RADOR.

Cum se împarte tortul reconstrucției

La Londra, Herman Halușcenko și Luminiţa Odobescu au analizat modalități și direcții de implementare a intențiilor respective convenite anterior.

Haluşcenko şi Odobescu s-au întâlnit în marja Conferinței privind reconstrucția Ucrainei, găzduită de Londra, între 21 şi 22 iunie. Cei doi oficiali au discutat despre asistența acordată domeniului energetic ucrainean pentru refacerea infrastructurii distruse de atacurile rusești.

„În timpul întâlnirii, miniștrii au acordat o atenție deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărți veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina şi care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piaţa respectivă”, potrivit comunicatului.

Profit din pierderi

Ca răspuns la acest apel, notează instituţia, fostul ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a informat anterior partea ucraineană despre disponibilitatea României de a examina această inițiativă. În cadrul întâlnirii de la Londra, Herman Halușcenko și Luminiţa Odobescu au analizat modalități și direcții de implementare a intențiilor respective.

Agenţia RBC notează că, anterior, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că societăţile energetice internaționale care au realizat profituri „incredibile” din cauza creșterilor prețurilor în timpul războiului ar trebui să folosească o parte din acești bani pentru a reface infrastructura energetică distrusă a Ucrainei.

Primele cinci companii – BP, Chevron, ExxonMobil, Total și Shell – au obţinut anul trecut un profit record de 200 de miliarde de dolari, faţă de câştigul din anul anterior – potrivit ministrului ucrainean.

Prima decizie de a aloca 10% (12 milioane de euro) din profiturile excedentare pentru refacerea Ucrainei a fost luată de compania internațională Ignitis Group, cu sediul la Vilnius (Lituania). Potrivit Băncii Mondiale şi Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sistemul energetic al Ucrainei rămâne extrem de vulnerabil, funcționând cu o marjă limitată de siguranță. Daunele aduse sistemului energetic al Ucrainei – cu excepția distrugerii hidrocentralei Kahovka – se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows