PROGRAMUL „Prima Conectare” nu prea are succes. Ce trebuie să știe românii care încă se spală la lighean și merg la toaletă în fundul curții
Programul „Prima Conectare” nu prea are succes în rândul românilor care încă se spală la lighean și merg la toaletă în fundul curții, astfel că Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a prelungit termenul de depunere până la epuizarea banilor, în speranţa că va avea mai mult succes.
Altfel, sute de milioane de lei destinate celor care vor să se racordeze la canalizare, riscă să rămână necheltuite.
Din 900 de milioane de euro s-au cheltuit doar 150, dar mulți oameni dau vina pe birocrație. Doritorii pot primi 1.900 de euro pentru a se racorda la rețeaua de canalizare, dacă se înscriu în programul „Prima Conectare”.
Ca să se branșeze la canalizare, doritorii trebuie să facă dovadă că sunt proprietarii locuinței şi că venitul pe membru de familie nu depășește salariul minim brut. Apoi, dosarul este depus la compania de apă și canal de care aparţin.
Cu toate acestea, localnicii din Stăneşti, judeţul Gorj, aud pentru prima dată că ar putea primi bani pentru a se racorda, informează Știrile ProTV. Iată ce declară unii dintre ei:
- „Mulți oameni nu știu. Nu le-a spus nimeni. Sunt o grămadă care nu vor să se branșeze. Că n-au bani. Și banii stau. Nu-i ia nimeni”;
- „Nu știu de unde știți dumneavoastră, că noi nu știm nimic”.
În schimb, primarul comunei Boldur, din județul Timiș, i-a convins pe localnicii care nu erau racordați la canalizare să intre în program. Le-a promis că îi ajută cu documentele și, astfel, sunt deja 60 de dosare depuse, iar acum toată lumea este mulțumită:
- „Ne trebuie un confort și confortul ăsta este”;
- „Am dorit lucrul ăsta pentru curățenia din jurul casei”.
De altfel, Administrația Fondului pentru Mediu susține, într-un răspuns pentru sursa citată, că dosarul de înscriere nu este stufos, dar că pentru reușita programului este nevoie și de implicarea autorităților locale.