Reprezentantul Guvernului ucrainean în Rada Supremă – Parlamentul unicameral al Ucrainei – a solicitat forului legislativ schimbări în propunerea Ucrainei pentru Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, care a fost ratificată de Ucraina în 2003.
Guvernul Ucrainei a aprobat pe 24 decembrie un proiect de lege prin care propune ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare.
Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un tratat european adoptat în anul 1992, sub auspiciile Consiliului Europei pentru protejarea și promovarea limbilor istorice regionale și minoritare în Europa.
Până acum, Ucraina ceruse protejarea, conform regulilor Cartei, a limbilor belarusă, bulgară, găgăuză, greacă, ebraică, tătară crimeeană, moldovenească, germană, poloneză, rusă, română, slovacă și maghiară.
„Declinul limbilor poate fi oprit şi este reversibil, aşa cum au arătat exemple din multe ţări, unde generaţia tânără învaţă să folosească limbile utilizate în mod tradiţional în familiile şi regiunile din care fac parte. Astfel, diverse culturi au fost salvate în intregime şi au atins stadiul de dezvoltare precedent”, susțin inițiatorii tratatului.
Limbile rusă și belarusă, potrivit acestui proiect de lege, urmează să nu mai facă parte din limbile protejate pe teritoriul Ucrainei.
Proiectul de lege aprobat de cabinetul de miniștri ucrainean în data de 24 decembrie prevede că dispozițiile Cartei se vor aplica unei noi liste de limbi. „Astfel, în Ucraina, prevederile Cartei vor fi aplicate pentru următoarele limbi: bulgară, găgăuză, tătară crimeeană, greacă modernă, germană, poloneză, română, slovacă, maghiară, cehă și ebraică”, a anunțat pe canalul său de Telegram reprezentatului Guvernului ucrainean în Rada Supremă, Taras Melniciuk.
„Doar 37% dintre studenți comunică cu prietenii în ucraineană, iar 39% acasă. În același timp, numărul studenților care preferă limba ucraineană pe internet a scăzut cu 10%”, a explicat Taras Kremin.
Potrivit lui Taras Kremnin, „Federația Rusă își face drum în conștiința tinerilor ucraineni prin spațiul media”.
Citește și: