Prima pagină » Actualitate » Proiect de lege în Ucraina. Se solicită ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba ROMÂNĂ

Proiect de lege în Ucraina. Se solicită ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba ROMÂNĂ

Proiect de lege în Ucraina. Se solicită ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba ROMÂNĂ

Reprezentantul Guvernului ucrainean în Rada Supremă – Parlamentul unicameral al Ucrainei – a solicitat forului legislativ schimbări în propunerea Ucrainei pentru Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, care a fost ratificată de Ucraina în 2003.

Guvernul Ucrainei a aprobat pe 24 decembrie un proiect de lege prin care propune ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare.

Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un tratat european adoptat în anul 1992, sub auspiciile Consiliului Europei pentru protejarea și promovarea limbilor istorice regionale și minoritare în Europa.

  • Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este primul tratat internațional care se ocupă în mod explicit cu diversitatea lingvistică și își propune protejarea acesteia.
  • Carta oferă principii orientative despre felul în care limbile minoritare sau regionale ar trebui protejate și promovate în mod cotidian.
  • Statelor li se solicită să asigure învățământ, servicii media cum ar fi presa, radioul și televiziunea în aceste limbi, ca de altfel și servicii în administrația publică.
  • Carta promovează utilizarea limbilor minoritare sau regionale sub toate aspectele vieții cotidiene, începând de la însemne stradale până la asigurări medicale și relațiile cu autoritățile publice.

Până acum, Ucraina ceruse protejarea, conform regulilor Cartei, a limbilor belarusă, bulgară, găgăuză, greacă, ebraică, tătară crimeeană, moldovenească, germană, poloneză, rusă, română, slovacă și maghiară.

„Declinul limbilor poate fi oprit şi este reversibil”

„Declinul limbilor poate fi oprit şi este reversibil, aşa cum au arătat exemple din multe ţări, unde generaţia tânără învaţă să folosească limbile utilizate în mod tradiţional în familiile şi regiunile din care fac parte.  Astfel, diverse culturi au fost salvate în intregime şi au atins stadiul de dezvoltare precedent”, susțin inițiatorii tratatului.

Limbile rusă și belarusă, potrivit acestui proiect de lege, urmează să nu mai facă parte din limbile protejate pe teritoriul Ucrainei.

Proiectul de lege aprobat de cabinetul de miniștri ucrainean în data de 24 decembrie prevede că dispozițiile Cartei se vor aplica unei noi liste de limbi. „Astfel, în Ucraina, prevederile Cartei vor fi aplicate pentru următoarele limbi: bulgară, găgăuză, tătară crimeeană, greacă modernă, germană, poloneză, română, slovacă, maghiară, cehă și ebraică”, a anunțat pe canalul său de Telegram reprezentatului Guvernului ucrainean în Rada Supremă, Taras Melniciuk.

„Doar 37% dintre studenți comunică cu prietenii în ucraineană, iar 39% acasă. În același timp, numărul studenților care preferă limba ucraineană pe internet a scăzut cu 10%”, a explicat Taras Kremin.

Potrivit lui Taras Kremnin, „Federația Rusă își face drum în conștiința tinerilor ucraineni prin spațiul media”.


Citește și:

Anul 2024 în Rusia lui Putin. MOARTEA lui Navalnîi, schimbul de prizonieri cu Occidentul și ofensiva Ucrainei în Kursk

ANCHETĂ la Penitenciarul Giurgiu. Un deținut de 47 de ani a fost găsit spânzurat în celulă, a doua zi de Crăciun. „Posibilă crimă mascată în suicid”

Tragedia aviatică din Kazahstan. A fost lovită aeronava Embraer de o RACHETĂ ANTIAERIANĂ lansată de ruși? Dmitri Peskov: „E prematur să speculăm”

Incident în Marea Baltică. S-a defectat cablul submarin care leagă Finlanda și Estonia, iar SABOTAJUL nu este exclus

Cum au arătat imaginile de la REVOLUȚIE în primul reportaj BBC făcut după împușcarea lui CEAUȘESCU: „Triumful asupra tiraniei”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și