Proiect de lege: Liderii sindicatelor și patronatelor să nu poată fi membri de partid în timpul mandatului. Sebastian Burduja (PNL): „E timpul să facem ceea ce trebuie” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Deputatul PNL Sebastian Burduja propune, printr-un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, ca liderii de sindicate și patronate să nu poată fi membri de partid în timpul mandatului. Parlamentarul susține că „greva ilegală de la STB” este cea care l-a inspirat în elaborarea inițiativei legislative.
Deputatul a detaliat, vineri, pe Facebook, ce l-a determinat să elaboreze proiectul de lege, pe care l-a înregistrat, miercuri, la Senat pentru dezbatere și adoptare.
În documentul oficial depus, parlamentarul liberal propune completarea articolelor 8 și 63 din Legea nr. 62/2011, care prevăd interdicția să fie alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, respectiv patronale persoane care au capacitate de exerciţiu deplină şi nu execută pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
„Persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale / organizațiilor patronale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic pe durata exercitării mandatului”, este completarea pe care o propune Sebastian Burduja. Propunerea sa este susținută de alți 27 de deputați, atât PNL, cât și USR-PLUS.
Scopul legii este acela de a proteja membrii sindicatelor şi patronatelor de ingerinţe politice în activitatea sindicală şi patronală şi a credibiliza reprezentativitatea acestor organizaţii, arată parlamentarul în expunerea de motive din circuitul legislativ.
„Este o chestiune de normalitate, necesară în orice democrație funcțională”
În postarea de vineri de pe Facebook, Sebastian Burduja spune că a fost inspirat de „greva ilegală de la STB”, din luna ianuarie, iar proiectul abordează o „problemă sistemică” a României, cauzată de interesele financiare și politice care se regăsesc în jurul sindicatelor din majoritatea companiilor de stat românești.
„Diverși lideri sindicali sunt sau au fost aleși locali sau parlamentari ai diverselor partide, continuând nestingheriți activitatea în asociațiile sindicale și amestecând, inevitabil, interesele membrilor de sindicat cu agenda politică. Conflictul de interese este mai mult decât evident: aceeași persoană nu poate să facă și politică de partid, ca membru sau ca ales public, și să reprezinte și interesele partenerilor sociali. Propunerea mea legislativă scoate în afara legii astfel de situații, atât pentru conducerile sindicatelor, cât și pentru conducerile patronatelor”, a scris parlamentarul pe rețeaua de socializare.
El spune că a primit foarte multe reacții pozitive și speră ca acestea să se reflecte în votul din comisii și din plen. „Este o chestiune de normalitate, necesară în orice democrație funcțională. Rolul partenerilor sociali este vital, dar aceștia trebuie să rămână fideli intereselor celor pe care îi reprezintă, nu intereselor politicianiste de moment. E timpul să facem ceea ce trebuie”, a conchis deputatul PNL.
Expunere Motive 22b047EM by Gandul.info on Scribd