Prima pagină » Actualitate » Proiect de ordonanţă de urgenţă. Plata către medicul de familie, numai pentru persoanele pe care le programează la vaccinare

Proiect de ordonanţă de urgenţă. Plata către medicul de familie, numai pentru persoanele pe care le programează la vaccinare

Proiect de ordonanţă de urgenţă. Plata către medicul de familie, numai pentru persoanele pe care le programează la vaccinare

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de luni două proiecte de acte normative, printre care şi o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Plata către medicul de familie, numai pentru persoanele pe care le programează la vaccinare

Guvernul urmează să aprobe modificarea Ordonanței de urgență 3/2021, astfel încât plata efectivă către medicul de familie să se realizeze numai pentru persoanele programate la vaccinare anti-COVID şi monitorizate în intervalul de referinţă.

„Pentru a asigura claritatea normei în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a pragurilor pentru a asigura trecerea la un nivel superior al tarifului pe serviciu, luându-se în calcul numărul total al persoanelor vaccinate indiferent de modalitatea de programare, se impune reformularea alineatelor (2) şi (3) ale articolului 3, astfel încât plata efectivă către medicul de familie să se realizeze numai pentru persoanele programate şi monitorizate de medicul de familie în intervalul respectiv de referinţă”, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

De asemenea, „actualele cabinete medicale de unitate care funcţionează în cadrul unor unităţi militare să poată fi organizate ca şi centre de vaccinare, potrivit prevederilor HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările şi completările ulterioare”, mai indică sursa menţionată.

Totodată. personalul medico-sanitar din centrele de vaccinare, organizate de unităţile sanitare sau de către autorităţile administraţiei publice locale, după caz, are obligaţia să efectueze procesul de vaccinare cu respectarea programării în platforma naţională Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului 1.031/2020.

O altă  prevedere arată că „medicul de familie, medicul curant şi operatorul de call center au obligaţia să programeze grupele populaţionale prioritare în platforma naţională Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.

Medicii de familie beneficiază de un tarif pe serviciu

Medicii de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării şi raportării reacţiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează:

„a) pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;

b) peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;

c) peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.

(3) Tarifele prevăzute la alin. (2) sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise de către medicii de familie pe platforma de programare şi validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, iar pragurile prevăzute la alin. (2) se calculează prin raportare la numărul total de persoane programate şi vaccinate, din lista fiecărui medic de familie, indiferent de modalitatea de programare la vaccinare a acestora”, conform proiectului de act normativ.

Executivul urmează să mai aprobe şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea capitolului XVI din anexa nr. 2 la HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

Citește și