Proiect UDMR: Înmatricularea și înregistrarea vehiculelor să aibă loc într-o singură zi

Publicat: 22 04. 2021, 18:05
Proiect UDMR: Înmatricularea și înregistrarea vehiculelor să aibă loc într-o singură zi

UDMR a depus în Parlament un proiect de lege ce prevede reducerea birocraţiei şi a costurilor în ceea ce priveşte înmatricularea şi înregistrarea maşinilor.

Potrivit proiectului, înmatricularea maşinilor se va realiza într-o singură zi.

Mulţi proprietari de maşini au declarat că procesul de înmatriculare al vehiculelor este foarte complicat în România. Acest lucru este cauzat de faptul că procedura de înmatriculare are loc în mai multe instituţii, implică multă administraţie, bani şi timp”, a declarat Benedek Zakariás, viceliderul grupului parlamentar al UDMR.

Potrivit iniţiatorilor, în cazul înmatriculării proprietarii ar trebui să se deplaseze într-un singur loc, de unde să li se elibereze toate documentele necesare pentru înmatriculare.

„Propunerea dispune ca înmatricularea vehiculelor să se desfăşoare numai la sediile Registrul Auto Român (RAR). Momentan, programările trebuie făcute în două locuri, iar pentru a demara procedura de înmatriculare simplificată dorim să consolidăm acest sistem pentru a putea rezolva înmatricularea vehiculelor într-o zi şi într-un singur loc”, a spus Bende Sándor, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii.

Dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă iniţiată de către UDMR, aceasta va intra în vigoare începând cu anul viitor.

ACTELE NECESARE PENTRU ÎNMATRICULAREA MAȘINII

Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)

Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei;

Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.

Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.

Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;

Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare

Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare.

Surs: drpciv.com

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. Interdicția de a vinde mașina nouă timp de un an, valabilă și pentru Rabla Clasic

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. Programul Rabla începe pe 26 aprilie, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Bugetul AFM va fi prezentat în ședința de miercuri a Guvernului. Intervin însă anumite schimbări, cea mai importantă fiind INTERDICȚIA de a vinde mașina nouă timp de un an, indiferent dacă a fost cumpărată prin Rabla Clasic 2021 sau Rabla Plus 2021.

„În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus. Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit. Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020.