VIDEO | Camera Deputaților a respins proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc / Tensiuni în plen / Simonis: Nu avem ce să dezbatem
Deputații au fost convocați la o ședință pentru a dezbate cele trei propuneri legislative ale unor parlamentari „afiliați” grupului UDMR, referitoare la statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc.
UPDATE 15.15
Camera Deputaților a respins cele trei proiecte de lege care cereau autonomia Ținutului secuiesc, la finalul ședinței care a durat puțin peste o oră.
Un deputat neafiliat a anunțat că va face plângere penală împotriva colegilor pentru inițierea celor trei proiecte care „încalcă flagrant Constituția și aduc prejudicii statului de drept”.
UPDATE 14.23
Deputatul Kulcsar-Terza Joszef Gyorgy și-a susținut proiectul depus la Cameră afirmând că nu încalcă legea fundamentală a țării.
Autonomia teritorială nu insemină modificarea granițelor țării. Autonomia teritorială este ceva democratic. Dorim libertate în interiorul granițelor României, a spus deputatul UDMR.
UPDATE 14.20
Deputatul AUR Antonio Andrusceac a acuzat conducerea Camerei că nu a respectat o procedura care ar trebui să fie „sfântă” în cazul unor asemenea legi anticonstituționale.
Evităm să luăm măcar aviz, dacă nu și raport de la Comisia de constituționalitate și mutăm, cum vrem noi, în dreptul Comisiei juridice un raport pentru care există o comisie specială. Ați făcut tot ce ați putut pentru ca AUR să nu aibă niciun cuvânt de spus pe chestia asta, a spus deputatul AUR.
Comisia juridică a întocmit un raport de respingere pe proiectul privind statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc.
UPDATE 14.15
Liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu s-a arătat deranjat de solicitarea AUR de a avea dezbatere parlamentară pe cele trei proiecte.
De ce ar fi vrut cei de la AUR să stea până în februarie în dezbatere? Ca să aibă timp extremiștii de la AUR să facă circ, să sperie oamenii, să-i mintă că vine cineva și ne ia Ardealul, că așa au făcut și au crescut, a spus Moșteanu.
UPDATE 14.08
Președintele interimar al Camerei, l-ea explicat colegilor deputați, care vociferau în sală, că nu sunt în vacanță, chiar dacă i-a chemat din concediu.
Nu suntem în vacanță parlamentară. Vacanța parlamentară va începe pe 1 ianuarie. Deci, până pe 31 decembrie suntem în plină sesiune a Camerei Deputaților. Nu e nici sesiune extraordinară, nu e nici vacanță parlamentară. Pur și simplu, deși erați prin vacanțe, v-am chemat la serviciu.
Alfred Simonis a transmis de la pupitru că proiectele cu pricina trebuie respinse.
Iertați-mă că nu înțeleg ce e de dezbătut la aceste inițiative. Le-aș spune toxice, ce vreți să dezbatem la ele, ce vreți să modificați? La ele nu avem ce dezbatem, nu putem negocia suveranitatea și integritatea teritorială. Aceste inițiative trebuiesc respinse, punct. N-avem ce dezbate, n-avem nevoie de timp, n-avem nevoie de amendamente, le respingem și gata.
Știrea inițială
Decizia conducerii Parlamentului de a convoca şedinţa de plen vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţa săptămâna trecută că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis să ia măsuri cu privire la ”iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, arătând că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.
”Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook. Preşedintele PSD a adăugat că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.
Parlamentarii „afiliați UDMR”, menționați de Simonis sunt Kulcsar-Terza Joszef Gyorgy și Zakarias Zoltan, care au depus la Parlament două proiecte legislative privind autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv autonomia culturală a comunității maghiare din România. Al treilea proiect vizează completarea aspectelor de autonomie culturale.
CITEȘTE ȘI: