Proiectul care permite fundațiilor care renovează spitale de stat să recupereze TVA, aproape de adoptare. Codin Maticiuc: ”Este ciudat să plătești TVA pentru privilegiul de a ajuta statul” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Proiectul de modificare a Codului fiscal care permite asociațiilor și fundațiilor implicate în construirea sau renovarea spitalelor să beneficieze de rambursarea TVA pentru materialele de construcție, aparatele sau echipamentele medicale achiziționate se apropie de adoptare și în Camera Deputaților, după ce a primit deja votul favorabil în Senat. Codin Maticiuc, președintele Fundației Metropolis și fondatorul inițiativei „Spitale publice din bani privați”, a explicat marți, în Comisia pentru buget, cât de importantă și necesară este această modificare legislativă, proiectul primind în final aviz pozitiv și urmând să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților.
Codin Maticiuc a spus, pentru Gândul, că inițiatorul propunerii care permite și fundațiilor să recupereze TVA a fost liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, dar proiectul a fost susținut în timpul dezbaterilor din Comisia de buget și de alți doi deputați, unul de la USR și celălalt de la AUR.
„Am fost la Comisia de buget și finanțe, în care la punctul doi este o modificare de lege, pe care Alfred Simonis de la PSD a inițiat-o, ca urmare a unor declarații publice pe care eu le-am tot făcut, și anume că fundațiile nu pot recupera TVA-ul.
Fundațiile sunt fundații, dar sunt anumite fundații care lucrează și fac lucruri pentru stat, lucruri care trec imediat în proprietatea statului. Adică, practic, statul le deține și este foarte ciudat să plătești TVA pe ceva ce statul deține. Este ca și cum ai plăti o taxă pentru privilegiul de a ajuta statul. Statul îmi percepe mie o taxă doar ca să mă lase să îl ajut.
Proiectul a trecut de Senat, este la Camera Deputaților. Astăzi am fost la această Comisie, care am înțeles că este foarte importantă, de aceea m-a și invitat Alfred Simonis să vorbesc acolo.
Singurii care s-ar opune, dar nu au avut curaj să o facă, au fost cei de la Ministerul Finanțelor, care mai mult au citit niște legi, din care nu spuneau nici că se opun, nici că nu, ci pur și simplu se înțelegea că practicile europene nu sunt așa și că ar trebui să ne aliniem la ele. De susținut, m-au susținut majoritatea deputaților de acolo – un deputat de la USR, unul de la AUR – și, bineînțeles, inițiatorul, Simonis.
Mi s-a părut că și domnul președinte Bogdan Huțucă (al Comisiei de buget din Camera Deputaților – n.r.) a condus foarte bine ședința, cumva ca să se întâmple lucrul acesta, pentru de fiecare dată când mai venea cineva cu un argument contra sau cu un amendament, zicea: «Haideți să vedem cum putem să facem, haideți să votăm, haideți să nu mai votăm toată legea, hai să luăm punct cu punct și ziceți da sau nu sau, dacă nu, ce ați vrea să fie altfel». Adică mi s-a părut foarte drăguț”, a mai spus Codin Maticiuc.
„Dacă ceri lucruri normale, logice și de bun-simț, reușești”
Întrebat dacă s-a așteptat să primească o susținere atât de mare din partea deputaților, președintele Fundației Metropolis a răspuns: „Sincer, da”.
”Ai rămâne fascinat să vezi că, de câte ori încerci, reușești, atunci când ceri lucruri normale, logice și de bun-simț. Eu cred și în logică, și în bun-simț, știu că pare paradoxal sau că lumea nu mai crede, dar nimeni nu încearcă să schimbe ceva în țara asta”, a adăugat Codin Maticiuc.
În ceea ce privește deznodământul discuțiilor din Comisia de buget a Camerei Deputaților, Codin Maticiuc a spus că propunerea de schimbare a legii, care va permite recuperarea TVA și de către fundații, a fost votată.
”A trecut, acum mai avem plenul Camerei Deputaților și aia e”, a precizat Codin Maticiuc.
Fondatorul inițiativei „Spitale publice din bani privați” a adăugat că demersul privind schimbarea legii a fost inițiat în urmă cu un an, atunci când a participat la decernarea unor premii, iar vocea i-a fost auzită chiar de către liderul PSD, Marcel Ciolacu.
„Am ținut eu o cuvântare, când am luat un premiu al unui trust media, dădeau niște premii pentru ONG-uri, fundații, și am luat un premiu. Și de câte ori am luat un premiu și mi s-a dat un microfon, am vorbit despre ce probleme avem noi legislative și cu ce mă lovesc eu zi de zi. Am vorbit despre chestia aceasta și am fost sunat atunci de un domn, Dan Andronic, care mi-a zis: «Uite, a auzit Marcel Ciolacu ce ai zis tu ieri și ar vrea să discute cu tine, pot să-i dau numărul tău?». Și i-am zis: «Sigur că da».
Deci, m-a sunat acest domn (n.r – Marcel Ciolacu) – nu l-am mai văzut în viața mea de atunci, am vorbit o singură dată cu el, la telefon – și mi-a zis: «Salut, am auzit ce ai zis, pare logic, cred că ar trebui să fie așa». Marcel Ciolacu era în sală, erau mai mulți oameni politici. Chiar a fost un moment pe scenă – cred că era tot Dan Andronic, care mi-a înmânat premiul și mi-a zis: «Păi foarte bine, ziceți mai tare, că este domnul Ciolacu în sală», deci oarecum a mai învârtit și el cuțitul.
Cum-necum, m-a sunat acest domn – Ciolacu, lider PSD – și mi-a zis: «Cred că ai dreptate. O să vorbesc cu cineva de la mine, o să pun o echipă, să vedem cum scriem treaba asta, să fie corect». După care, m-a sunat celălalt domn, Alfred Simonis, care a fost inițiatorul și cu el m-am întâlnit. Mi-a spus: «Vreau să-mi explici ce spitale faci tu, cum, de ce, ce este cu TVA-ul – vreau să știu exact, să înțeleg cum ar trebui să fie, care ar fi amendamentele». Împreună cu el, am pus la cale treaba aceasta”, a explicat Codin Maticiuc, pentru Gândul.
„Nu cred că sunt opozanți, toată lumea pare de acord”
Codin Maticiuc crede că proiectul va fi adoptat și de plenul Camerei Deputaților, precizând că nu ar putea să vină cineva să spună, cu argumente, că fundațiile care renovează, construiesc sau dotează spitale de stat nu-și pot recupera TVA, așacum fac acum dezvoltatorii imobiliari.
„Eu abia aștept să spună cineva că nu vrea. Când vin eu cu legea asta, toată lumea se uită și zice: «Care din noi să spună că n-ar trebui ca o fundație care renovează, uțilează sau construiește ceva care este în proprietatea statului – adică ei protejează acolo interesele statului – ar trebui să plătească niște taxe la stat, ca să se întâmple asta». Cum? Abia aștept să zică unul: «Uite, eu m-am gândit și nu este bine», ca să-i organizăm o sinucidere politică exemplară, undeva, într-o piață, frumos.
Eu cred că ar trebui pus un reflector asupra unui domn, să-i auzim și argumentele, să-i dăm și o portavoce și microfon, ca să vorbească mai tare, să zică: «Eu m-am gândit că ar trebui să plătiți TVA, nenorociților de la fundații, și să nu-i puteți recupera, să recupereze doar dezvoltatorii imobiliari care fac proiecte tari, dar voi, care faceți spitale și ne dați nouă, ar trebui să plătiți toată viața voastră TVA». De-abia aștept să te aud, să te văd, te cunosc, să te postez, să te vadă lumea, să mergi pe la televiziuni, să merg cu tine. Aș face un vlog cu el zilnic, să-l aștept afară, îl întreb ce a mâncat azi, ce-a fost, dacă îi este rău, dacă îi este bine, unde se tratează el, familia lui, ar fi interesant.
Nu prea cred că sunt opozanți, adică toată lumea pare de acord”, a conchis președintele Fundației Metropolis.
În forma adoptată de Senat în septembrie 2022, proiectul de modificare a Codului fiscal prevede că: ”Sunt scutite de taxă achiziţiile efectuate de organizaţiile nonprofit în vederea construirii/ reabilitării/ modernizării de unităţi spitaliceşti şi a dotării acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar”.
Asociațiile și fundațiile vor avea dreptul să deducă taxa aferentă acestor achiziții dacă sumele returnate vor fi utilizate exclusiv pentru ”finanțarea de activități de construire/ reabilitare/ modernizare de unități spitalicești și de dotare a acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar”.
Dacă proiectul va fi adoptat în plenul Camerei Deputaților, va fi trimis președintelui pentru promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
CITEȘTE ȘI: