Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost retras de pe ordinea de zi de către Guvern. Reprezentanţii Guvernului au anunţat că proiectui de plafonare a preţului RCA pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară nu se află pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului întrucât a fost retras de ASF.
“În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi, deoarece a fost retras de ASF”, a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.
De asemenea, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a explicat că: ”Proiectul a fost pus în dezbatere publică, în urma observaţiilor care s-au făcut, proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observaţiile, toate notele care s-au făcut cu privire la proiectul iniţial. Facem astfel o analiză a punctelor de vedere exprimate. Noi trebuie să le analizăm cu amănuntul pe fiecare. Este firesc să ţinem cont de astfel de observaţii făcute în perioasda de dezbatere, de aceea proiectul a fost retras, tocmai ca să facem o analiză asupra acestor observaţii”.
Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe, miercuri. Autorităţile voiau astfel să îngheţe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, potrivit economedia.ro.
Oficialii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și ai Patronatului Industriei Asigurătorilor din România (PIAR) critică prevederile proiectului de plafonare a tarifelor pentru polițele de asigurare civilă auto obligatorie (RCA), după cum arată documentul de poziție transmis Ministerului Finanțelor Publice, consultat de Gândul.
Principalii actori de pe piața asigurărilor au trimis Ministerului Finanțelor Publice principalele concluzii, după ce au analizat proiectul de Hotărâre de Guvern de plafonare a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și publicat miercuri, după avizarea internă, în dezbatere publică pe site-ul MFP.
În documentul consultat de Gândul, UNSAR, BAAR și PIAR transmit obiecțiile punctuale asupra articolelor din proiectul de Hotărâre de Guvern și subliniază că se opun implementării în această formă.