PROPAGANDA rusă ambalează motoarele. Liniile directoare trasate de la Kremlin, în contextul summitului BRICS: „Occidentul, apăsat de anxietate”

PROPAGANDA rusă ambalează motoarele. Liniile directoare trasate de la Kremlin, în contextul summitului BRICS: „Occidentul, apăsat de anxietate”
Președintele chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi la summitul BRICS de la Kazan
Publicat: 24/10/2024, 15:28
Actualizat: 24/10/2024, 15:38

În timp ce liderii statelor membre ale blocului BRICS s-au reunit săptămâna aceasta pentru un summit în orașul rus Kazan, Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a descrie Rusia drept „liderul unei noi ordini mondiale în curs de dezvoltare”.

Potrivit site-ul independent Meduza, a fost obținută o copie a instrucțiunilor Kremlinului privind modul în care mass-media finanțată de stat și pro-guvernamentală ar trebui să reflecte evenimentul BRICS.

Pe lângă punctele de discuție pe forumul BRICS, liniile directoare le transmit propagandiștilor să încadreze modelele de cumpărare ale rușilor ca un semn că sancțiunile occidentale eșuează.

De asemenea, se solicită ca mass-media să promoveze teoria conspirației conform căreia guvernul SUA intenționează să se implice în fraude electorale pe scară largă pentru a asigura victoria Kamalei Harris în alegerile din luna noiembrie.

  • Vladimir Putin este „liderul informal al majorității globale”.
  • Elitele din țările occidentale sunt „în panică”.
  • Occidentul în ansamblu este „apăsat de anxietate”.

Acestea sunt doar câteva dintre punctele de discuție dintr-un ghid scris de administrația Putin despre modul în care mass-media de propagandă rusă ar trebui să acopere summitul BRICS, care are loc în orașul rus Kazan în perioada 22-24 octombrie.

Forumul BRICS este cea mai mare întâlnire a unor lideri mondiali care a avut loc în Rusia, de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina.

Echipa lui Putin instruiește mass-media rusă finanțată de stat și pro-Kremlin

În acest ghid, echipa lui Putin instruiește mass-media rusă finanțată de stat și pro-Kremlin să raporteze că „întreaga lume este concentrată” pe summit.

Documentul le spune, de asemenea, instituțiilor să promoveze ideea că evenimentul BRICS demonstrează că încercările occidentale de a izola Rusia „au eșuat”.

„Când vine vorba de influența lui Vladimir Putin asupra afacerilor mondiale, mass-media din întreaga lume sunt de acord: el joacă un rol principal și modelează perspectivele de dezvoltare colectivă, care promite să aducă beneficii reciproce Rusiei și miliardelor de oameni din întreaga lume”, se precizează în acest ghid, potrivit Meduza.

Documentul mai precizează că, în timp ce Putin „stabilește legături strategice care se extind în mai multe direcții”, Occidentul este „mulțumit de alianțe trecătoare” și „își trădează foștii prieteni”, dar instrucțiunile nu oferă exemple de alianțe sau așa-zise trădări trecătoare.

Se pune, de asemenea, un accent special pe ideea unui „sistem de plată în cadrul platformei BRICS”. Ca parte a planului său de a contesta sistemul financiar mondial bazat pe dolari, Rusia a propus construirea unui sistem de decontare numit „Brics Bridge”, care să fie folosit exclusiv de băncile centrale ale statelor membre BRICS (în primul rând pentru a ocoli sancțiunile).

Administrația Putin îndrumă mass-media să spună că această inovație va „submina dominația SUA prin îndepărtarea dolarului din poziția sa de lider”. Cu toate acestea, chiar și economiștii ruși au recunoscut că acest lucru este puțin probabil să se întâmple, cel puțin în viitorul apropiat.

Media pro-Kremlin și canalele Telegram au pus în practică instrucțiunile

Media pro-Kremlin și canalele Telegram au folosit punctele de discuție ale ghidului.

  • De exemplu, Lenta.ru a raportat că Europa este „speriată” de sistemul de plăți BRICS propus, în timp ce Komsomolskaya Pravda a spus că presa occidentală „se încurcă”, nu are un răspuns la summit și Putin „pariază pe BRICS și câștigă”.
  • Margarita Simonyan, redactorul șef al RT și instituția sa de presă au subliniat, în mod special, „eșecul izolării internaționale”.
  • Pe 22 octombrie, în prima zi a summitului, Putin s-a întâlnit cu mai mulți lideri străini, printre care președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi.

Pe parcursul acestor întâlniri nu s-au ajuns la noi acorduri specifice, dar președintele rus a părut totuși mulțumit de ele.

„Cooperarea ruso-chineză în afacerile globale este unul dintre factorii cheie de stabilizare pe scena mondială. Ne propunem să ne consolidăm și mai mult coordonarea pe toate platformele multilaterale pentru a asigura securitatea globală și o ordine globală justă”, a spus Putin pentru Xi Jinping.

În întâlnirea sa cu liderul indian, președintele rus a spus că el și Modi se înțeleg fără interpreți, deoarece au o „relație” specială.

Propagandiștii Kremlinului susțin că administrația Biden pregătește o operațiune de fraudare a alegerilor la scară largă

Propagandiștii Rusiei au subliniat, de asemenea, pretinsa extindere viitoare a BRICS. Cel puțin unii dintre membrii inițiali ai blocului, totuși, par să se opună acestei idei.

Potrivit unui raport Bloomberg care citează oficiali din India, Brazilia și Africa de Sud, aceste țări (împreună cu Emiratele Arabe Unite) nu doresc ca grupul să fie văzut ca un „front anti-occidental”, deoarece ele însele se implică activ cu națiunile occidentale.

Ministerul de Externe al Indiei a negat oficial că țara se opune extinderii BRICS.

Totuși, nu toate punctele de discuție recomandate de Kremlin în acest ghid se referă la summitul BRICS.  De exemplu, li se spune propagandiștilor să raporteze că rușii au început să prefere produsele autohtone celor străine, deși nu recunoaște vreo legătură posibilă între această „preferință” și sancțiunile de război.

De asemenea, ghidul conceput la Kremlin transmite mass-media de stat rusă raporteze că guvernul SUA intenționează să fraudeze viitoarele alegeri prezidențiale în favoarea vicepreședintelui Kamala Harris. Potrivit documentului, administrația Biden pregătește o operațiune de fraudare a alegerilor la scară largă, inclusiv prin adăugarea migranților și a persoanelor decedate pe listele alegătorilor.

Promovarea de către Rusia a acestor teorii ale conspirației nu aduce nimic nou, mai precizează Meduza. Mass-media pro-Kremlin a raportat și despre „frauda electorală” care a implicat „americani morți” în urmă cu patru ani, atunci când a fost ales actualul președinte american, Joe Biden.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Cursa pentru ARCTICA. Ceasul ticăie, Occidentul pășește pe gheață subțire: „Cooperarea Rusia-China plasează SUA și NATO într-un echilibru precar”

Alegeri prezidențiale în Moldova. Maia Sandu LUPTĂ împotriva oligarhilor pro-Moscova: „Influența Rusiei, o perspectivă înspăimântătoare”

Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Ambițiile lui Putin și „scara de escaladare NUCLEARĂ”, lanțul de evenimente care descrie posibilul COLAPS al sistemului global de securitate

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Rușii își vopsesc dronele în culorile Ucrainei, pentru a nu mai fi doborâte. Imagini...
Ținuta atipică aleasă de Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Invitații...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Regretele unei bucureștence mutate în Cluj-Napoca de trei ani: „Ajunsese să-mi pară normal ca o...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Un motociclist din Galați a murit după ce a fost lovit de mașina care ar...
Avangarda lui Putin din Europa Centrală, aproape de extindere. Un bloc favorabil Kremlinului, o problemă...
Este oficial! Acestor 1.000.000 de pensionari români li se va mări din nou pensia, în...
Cristina Șișcanu, imagini incendiare pe internet! A slăbit enorm și e mai sexy ca oricând....
Ai răbdare de trei ori mai mult, dar câştigul creşte de zece ori. Cum investim...
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
El este tânărul în vârstă de doar 30 de ani care și-a pierdut viața într-un...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Dacă un vehicul lent circulă pe banda 2, e legal să-l depășești pe banda 1?
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
Eficiență impresionantă! UN NOU MATERIAL depășește celulele solare tradiționale
Doliu în politica din România! Toată lumea îl plânge. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Cum să cureți cartofii rapid și eficient. Tehnica marilor bucătari
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
VIDEO Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Cum a fost surprins tatăl...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
De ce mahmurelile sunt mai rele pe măsură ce înaintezi în vârstă?