PROPAGANDA rusească, interzisă la nivel global pe platformele Facebook, Instagram și WhatsApp. Reacția Rusiei a venit pe loc

Publicat: 17 09. 2024, 09:25
Sursa foto: Profimedia images

Grupul american Meta a anunțat că interzice accesul presei de stat ruse pe platformele sale, inclusiv Facebook și Instagram. Decizia gigantului din social-media vine după ce tensiunile dintre SUA și Rusia au ajuns la un nivel fără precedent pe fondul războiului din Ucraina.

Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că interzice presei ruse de stat accesul la platformele sale la nivel global. Decizia face parte dintr-o acțiune mai amplă de prevenire a „interferenței externe” și vine la scurt timp după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat postul rus Russia Today de activități destabilizatoare, numindu-l „o filială a serviciilor secrete rusești.”

„După o analiză atentă, ne-am extins acțiunile împotriva presei de stat ruse. Rossia Segodnia, RT și alte entități conexe sunt acum interzise în aplicațiile noastre din întreaga lume din cauza activităților lor de interferență externă”, a transmis Meta, conform agenției AFP și citat de News.ro.

Decizia Meta este parte a unui val de măsuri adoptate recent de autoritățile americane împotriva mass-mediei ruse, măsuri care includ sancțiuni și restricții de viză pentru grupuri precum RT și Rossia Segodnia. Aceste acțiuni au fost motivate de acuzațiile privind încercările de influențare a alegerilor din SUA, pe care autoritățile americane le atribuie Rusiei.

Replica Rusiei

În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reacționat ironic pe Telegram la sancțiunile americane, sugerând că Statele Unite ar trebui să introducă o nouă profesie: „specialist în sancțiuni împotriva Rusiei.”

RT, cunoscut și sub numele de Russia Today, a fost lansat în 2005 și este acuzat de statele occidentale de a fi un canal de propagandă al Kremlinului.

Canalul transmite în mai multe limbi, inclusiv engleză, spaniolă, franceză, germană și arabă, și a fost supus sancțiunilor în mai multe țări din cauza conținutului său controversat.