Mihaela Neagu, proprietara unei fabrici de zahăr, a scris pe o rețea de socializare că susține măsurile Guvernului de plafonare a prețurilor la alimentele de bază.
„Plafonarea adausului comercial, pe o perioadă determinată, pentru 14 alimente de bază, printre care se numără și zahărul, pentru a limita creșterea accelerate a prețurilor la alimente de bază, este o mpsură necesată și binevenită! Să nu uităm că peste 34% dintre români erau expuşi, în anul 2022, riscului de sărăcie, iar prețurile erau din ce în ce mai puțin accesibile din cauza excesului de adaos comercial de la producător până la raft”, a scris pe o rețea de socializare Mihaela Neagu, proprietrea unei fabrici de zahăr.
Mihaela Neagu mai precizează că susține măsurile Guvernului.
„Susțin aceste măsuri ale Guvernului, iar Zahărul Bod va ajunge pe mesele românilor, la tarif plafonat, pentru a fi cât mai accesibil consumatorilor săi.
Să nu uităm că românii sunt cei mai săraci dintre europeni. Statisticile arată că 10% din populație trebuie să supraviețuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi. Suma e de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni.
Regional, sărăcia este inegal distribuită în România, iar prețurile mai mici înseamnă un sprijin real pentru cei mai mulți dintre românii care trăiesc la limita subzistenței. În urmă cu doi ani, rata sărăciei a fost de peste 12 ori mai mare în regiunile Nord-Est ṣi de aproape 11 ori mai mare în Sud-Vest Oltenia ṣi Sud-Est, decât în regiunea București – Ilfov”, a mai precizat Mihaela Neagu.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă care are scopul reducerii preţurilor alimentelor va fi pus, miercuri, în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii. Surse guvernamentale au precizat că OUG va include reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesator şi 20% la retaileri, punctând că reducerea adaosurilor comerciale va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.
OUG va fi adoptată în ședința Guvernului de joi, iar prevederile acesteia se vor aplica de la 1 august pentru o perioadă de 3 luni. În prezent, adaosul pleacă de la 10 şi ajunge până la 45%. Reducerea adaosurilor comerciale va fi făcută la 14 categorii de produse agricole şi alimentare.
Măsurile proiectului de ordonanţă de urgenţă prevăd o reducere a adaosurilor comerciale la următoarele grupe de produse agricole şi alimentare: