Prima pagină » Actualitate » Proprietarii de locuințe nu mai vor să cazeze UCRAINENI. „Nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare”. Care este motivul

Proprietarii de locuințe nu mai vor să cazeze UCRAINENI. „Nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare”. Care este motivul

Proprietarii de locuințe nu mai vor să cazeze UCRAINENI. „Nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare”. Care este motivul
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

Tot mai mulți proprietari de locuințe din România refuză să mai închirieze pentru refugiații ucraineni, susținând că autoritățile au întârziat în ultima perioadă plățile aferente cazării acestora.

Și nu doar ucrainenii au început să fie tot mai des refuzați de proprietarii de imobile, ci cetățenii străini în general, mai ales cei care sosesc din Asia pentru a munci în România.

Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere din Sectorul 3 din București anunță clar că nu închiriază cetățenilor străini. Un caz similar întâlnim și în privința unei garsoniere din Sectorul 4.

Agenții imobiliari susțin că proprietarii își doresc chiriași care să rămână în locuință pentru o perioadă mai lungă de timp, ca să nu renoveze des, notează Pro TV.

„Soluția optimă pentru un proprietar este un chiriaș care să stea de la 3-5 ani în sus, adică ei întotdeauna când faci un schimb de chiriași , un proprietar are o cheltuială, fie că e vorba de o curățenie, fie că trebuie văruit, renovat , schimbat mobilierul, retușat anumite daune. Întotdeauna este și o perioadă în care apartamentul stă neînchiriat”, spune Alexandru Bucur, agent imobiliar.

Proprietarii nu mai consideră că e rentabil să adăpostească ucraineni

Sursa citată mai arată că și în ceea ce-i privește pe refugiați, proprietarii nu mai sunt atât de deschiși să le închirieze locuințe. Aceasta în contextul în care statul nu mai oferă aceleași condiții pentru cazarea acestora.

În Constanța, de exemplu, în toamna anului trecut, pentru 20.000 de ucraineni statul acoperea cheltuielile de cazare fără condiţii. Acum statul mai suportă cazarea doar pentru patru luni și continua să facă asta numai dacă beneficiarii se angajează. Proprietarii apartamentelor spun că nu mai este rentabil să le închirieze ucrainenilor.

„Sincer, nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare apartamente luna asta, 15 mai, preferăm să închiriem pe sezonul estival, ca să nu mai avem probleme”, spune un proprietar din orașul de la malul mării.

De la începutul lunii mai, autoritățile române vor acorda cetățenilor ucraineni 750 de lei pentru o persoană care locuiește sigură și 2.000 de lei pentru o familie, bani necesari pentru a acoperi cheltuielile de cazare. Pentru mâncare, statul român va acorda lunar 600 de lei pentru fiecare persoană.

Evitați sunt și muncitorii veniţi din Asia. Și asta, pentru că, spun agenții imobiliari, locuiesc mai mulți într-o locuință închiriată de unul dintre ei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că persoanele care au găzduit cetățeni ucraineni refugiați în România vor primi, în cât mai scurt timp, banii cuveniți pentru cazarea și masa celor cărora le-au oferit un cămin.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele