Dacă ești proprietar de pădure, primești bani europeni să nu tai copacii. Sunt puse la bătaie 200 milioane euro, ajutoare de stat, până în anul 2027, iar plata are ca scop compensarea proprietarilor de păduri pentru lemnul netăiat.
România trebuie să respecte condițiile de mediu obligatorii impuse de Comisia Europeană, care urmăresc „inversarea declinului biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor”, precizează un comunicat al Executivului de la Bruxelles.
Comisia a considerat că „schema este necesară și adecvată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier”.
Cuantumul ajutorului per beneficiar va fi calculat pe baza prețului mediu al unui metru cub de lemn și a volumului mediu anual de pădure nerecoltată pe hectar/an.
Reamintim că România este sub presiunea UE pentru a opri exploatarea forestieră ilegală, o problemă cu care se luptă de ani de zile.
În 2020, Comisia a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva României pentru că nu a protejat pădurile în cadrul „Natura 2000” și nu a oprit tăierea ilegală a copacilor.
Guvernele române succesive au pus în aplicare măsuri de combatere a tăierilor ilegale, inclusiv un sistem obligatoriu de urmărire și urmărire și un parchet și forță de poliție dedicate pentru a urmări crima organizată legată de exploatarea forestieră. Dar grupurile ecologiste susțin că aceste măsuri nu au fost suficient de eficiente și spun că tăierea ilegală încă se întâmplă în pădurile vechi, protejate, care acționează ca niște absorbante valoroase de carbon, scrie Politico.
În cadrul schemei adoptate de Comisia Eruoeapnă, care se va aplica până la 31 decembrie 2027, ajutorul va lua forma unor subvenții directe acordate proprietarilor privați de păduri.