Proprietarii de păduri sunt obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Vor beneficia și de finanțare
Klaus Iohannis a promulgat vineri legea integrității fondului forestier, care prevede ca toți proprietarii de păduri să fie obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Inițiativa îi aparține președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis și are în vedere achiziționarea camerelor cu sprijinul autorității silvice.
Conform unui proiect legislativ inițiat de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis și promulgat vineri de președintele Iohannis, proprietarii de păduri vor avea obligația supravegherii video a drumurilor forestiere cu sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare, iar jandarmeria va efectua acţiuni de control în cadrul fondului silvic. Finanțarea pentru achiziționarea camerelor se va face prin autoritatea silvică, iar proiectul are în vedere sancţionarea deteriorării, distrugerii sau furtului acestora.
”În ultimii ani au fost iniţiate modificări legislative pentru stoparea tăierilor ilegale şi au fost create instrumente al căror scop este protejarea pădurilor. Cu toate acestea, nu putem spune ca fenomenul tăierilor ilegale a fost eradicat și este nevoie în continuare de adoptarea unor măsuri în vederea sporirii controlului asupra circulaţiei materialelor lemnoase”, a transmis Alfred Simonis.
Fondurile pentru achiziţionarea şi montarea sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare vor fi asigurate prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, iar deteriorarea, distrugerea sau furtul sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare video a drumurilor forestiere vor constitui contravenții silvice și vor fi sancționate cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, mai prevede noua lege.
”În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului mediului, apelor și pădurilor și a Ministerului afacerilor interne va aproba, prin hotărâre, Normele metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere, prevăzute la art. 51 alin. (12) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicat, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aduse prin prezenta lege„ este menționat în textul legii.
350 de camere de supraveghere montate pe fondul forestier și drumurile publice
Noile măsuri au rolul de a asigura o protecție suplimentară a fondului forestier, împotriva defrișărilor. Nu mai puțin de 350 de camere video vor fi instalate, cu bani din PNRR.
“Vom avea un sistem de monitorizare video în întregul fond forestier și pe drumurile publice. Vom instala 350 de camere video cu bani din PNRR, camere video care nu doar că vor filma, există nenumărate mijloace de supraveghere video prin orașe, prin comune, peste tot aceste camere video vor fi inteligente, ele vor ști nu doar să identifice numărul de înmatriculare al autocamionului ce face acel transport de masă lemnoasă, dar vor reuși să estimeze cantitatea de încărcătura de masă lemnoasă și să o concilieze cu cifrele pe care le avem deja în SUMAL legate de avizul de transport pentru acea încărcătură”, a explicat Ministrul Pădurilor, Mircea Fechet pentru GÂNDUL, cum va arăta sistemul ce urmează a fi implementat.