Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, a fost condamnat la 2,5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina și ar fi „discreditat” armata rusă în contextul așa-zisei „operațiuni militare speciale” ordonate de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie a anului 2022.
Oleg Orlov are 70 de ani și este co-președintele grupului Memorial, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.
Activistul, înainte de a fi condamnat definitiv, a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse. „Nu am comis nicio crimă”, le-a spus Orlov judecătorilor.
„Sunt judecat pentru un articol de ziar în care am numit regimul politic instaurat în Rusia totalitar și fascist. Articolul a fost scris acum mai bine de un an. Și apoi unii dintre prietenii mei au crezut că exagerez lucrurile prea mult. Dar acum este absolut clar că nu am exagerat deloc. Statul din țara noastră controlează din nou nu numai viața socială, politică și economică, ci pretinde și control complet asupra culturii, gândirii științifice și invadează viața privată”, a declarat Orlov. (alte informații AICI)
Orlov a ajuns în penitenciarul unde trebuie să ispășească pedeapsa de 2.5 ani de închisoare pentru „discreditarea” armatei ruse, numai că a avut imediat parte de o surpriză teribilă.
Conducerea penitenciarului i-a propus activistului – un pacifist convins care a și fost condamnat pentru că a criticat invazia din Ucraina – să-l recruteze pentru a fi trimis… pe frontul ucrainean.
Potrivit Memorial, citat de The Moscow Times, Oleg Orlov a avut surpriza să i se propună „aproape imediat” după ce a ajuns în închisoare să semneze un contract cu Ministerul Rus al Apărării.
„Oleg a râs și a întrebat dacă nu sunt deranjați de vârsta lui. Autoritățile au răspuns că nimic nu-i deranjează”, a transmis Memorial într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Cred într-un viitor mai bun pentru Rusia. Există un viitor adevărat în fața noastră și nu există altceva decât trecutul în spatele regimului”
Oleg Orlov
Oleg Orlov este una dintre puținele personalități proeminente anti-război care au rămas în Rusia de la invazia Ucrainei din 2022, în timp ce alți critici trăiesc acum în exil.
Foto – Profimedia Images
Citește și: