Fost deputat USR, iar mai apoi independent, Adrian Dohotaru a venit cu o propunere controversată. Acesta crede că palatele romilor din Huedin, un orășel aflat la 50 km de Cluj, pot deveni o atracție turistică, un simbol al Ardealului.
Dohotaru a scris, pe Facebook, că moștenirea romilor ar fi prețuită prin tururi ghidate în aceste palate pe care le consideră spectaculoase.
De asemenea, el crede că și românii vor fi interesați să viziteze aceste palate și că mulți își vor schimba părerea despre romi.
„Ce ar fi dacă palatele ţigăneşti din Huedin ar deveni un brand al Clujului? Ce ar fi dacă am reuşi să integrăm moştenirea romă a ţării făcând tururi ghidate în astfel de palate, bineînţeles cu bunăvoinţa gazdelor din Huedin sau Turda, care are ambiţii turistice?
Ce ar fi dacă 80 la suta dintre români, potrivit unui sondaj IRES, care nu îşi doresc să aibă în oraşul lor romi, sau în familie sau ca vecini, ar vizita astfel de palate şi ar intra în contact cu rezidenţii? Şi-ar schimba preconcepţiile? Ori şi le-ar întări? Oare ar accepta rezidenţii din astfel de palate expo temporare ce se întamplă la Pata Rât, cu oamenii din ghetou, cu gropile, pardon, munţii de gunoaie?
Oare kitschul devine uber kitsch sau camp, vorba Susanei Sontag, dacă sublimăm realitatea noastră, hai să recunoaştem, în bună masură, kitschoasă? Oare turiştii străini ar veni la Casa Matei sau ar prefera un palat ţigănesc? Oare România nu ar putea da mix original orientalo-occidental de muzică ţigănească, electro si muzica, oh, Dzeul meu cooltura, cultă la vreun Electric Palace, nu la Electric Castle ori Untold, unde ne chinuim cu tot dinadinsul să fim pop-occidentali? Sunt întrebări care m-au bântuit vizitând palatele goale ţigănesti din Huedin. Mulţumesc gazdelor pentru ospitalitate”, a scris Adrian Dohotaru.
Reacțiile au fost însă dintre cele mai dure.
„Nu mai bine facem un brand al Clujului cu oamenii care îşi plătesc cu greu chiriile, sau ratele la bănci pe 30 ani, se trezesc la 5 dimineaţa să meargă la muncă?”, a scris cineva, iar un alt internaut l-a întrebat pe fostul deputat: „Care brand, de evaziune fiscală?”
„Milităm să demolăm Hotelul Cristian construit ilegal, dar vrem să organizam tururi la alte case construite ilegal. Casele alea sunt construite fără autorizaţie de construire, fără proiecte (structural sunt un pericol), din venituri obţinute ilegal (cu siguranţă proprietarii nu figurează la ANAF cu taxe/impozite plătite – şanse să fie şi pe ajutor social).”, a declarat un alt cetățean.