Prosumatorii, OBLIGAȚI să instaleze baterii pentru a stoca energie electrică în exces

Publicat: 26 06. 2024, 20:20
Actualizat: 26 06. 2024, 20:26

This browser does not support the video element.

Prosumatorii vor fi obligați să instaleze baterii pentru a stoca energie electrică în exces. Măsura se va aplica atât deținătorilor de panouri fotovoltaice, cât și celor care urmează să-și instaleze.

Prosumatorii sunt nevoiți să instaleze baterii pentru stocarea energiei electrice în exces, potrivit unei hotărâri adoptate la propunerea PSD și susținută de un studiu comandat chiar de distribuitori.

Astfel, persoanele care dețin sau vor să dețină panouri fotovoltaice cu o putere instalată de până la 400 de kilowați, sunt obligate să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice.

Potrivit legii aprobate de Parlament, instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă cel puțin 30% din puterea instalată a panourilor, dacă acestea au între 3 și 200 de kilowați. În cazul în care panourile fotovoltaice au între 200 și 400 de kilowați, capacitatea bateriilor trebuie să fie cel puțin jumătate din puterea unităților de producție.

Documentul mai arată că puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea nu poate fi mai mare decât puterea instalată a bateriilor. Prosumatorii existenți trebuie să își monteze bateriile pentru stocarea energiei în exces până la sfârșitul anului 2027. Celor care nu respectă această obligație li se va modifica certificatul de racordare pentru ca puterea de evacuare în rețea să fie redusă la doar trei kilowați.

Motivul ar fi că producția regenerabilelor variază foarte mult și este mai mare când este soare sau bate vântul. Pentru ca sistemul energetic să fie tot timpul în echilibru, este nevoie de capacității de producție de rezervă, care pot fi activate sau dezactivate la nevoie, sau de importuri.

Spre exemplu, ca urmare a unor condiții meteo favorabile pentru regenerabile, România a avut perioade cu excedent de energie în timpul zilei, când curentul a fost exportat la prețuri negative, dar acestea au fost urmate de importuri la prețuri ridicate.

Documentul adoptat de Parlament arată că numărul mare de prosumatori, ce evacuează energia în exces în rețea, duce la supraîncărcare a rețelelor existente și la apariția penelor de curent. De aceea, instalarea bateriilor este soluția ce poate preveni întreruperea sau scăderea puterii instalațiilor prosumatorilor. Scopul acestei măsuri este ca bateriile prosumatorilor să preia surplusul de producție în vederea consumului ulterior sau al evacuării în rețea atunci când aceasta nu este supraîncărcată.

Nota de fundamentare citează și concluziile unui studiu realizat de facultatea de energetică din cadrul Universității Politehnic A. București, la solicitarea unei organizații a distribuitorilor de energie. Acesta recomandă racordarea de unității de stocare la prosumatori, care să fie egală cu 50% din puterea instalată a panourilor fotovoltaice. Potrivit profit.ro. Modificarea legislativă a fost adoptată prin vot de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, la propunerea PSD.

Puterea instalată a prosumatorilor era de 1707 megawați la sfârșitul lunii aprilie, fiind mai mare decât cea a parcurilor fotovoltaice ale companiilor energetice, de 1636 de megawați.

CITEȘTE ȘI: 

ENGIE Romania, alături de EFdeN, lansează Ghidul Prosumatorului Sustenabil – un set de recomandări utile pentru a deveni prosumator sustenabil

Crește subvenția pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Praful saharian reduce producția de ENERGIE SOLARĂ a României. Cât de afectate sunt fotovoltaicele și eolienele de cel mai mare deșert uscat din lume