Protecția Consumatorilor, DESANT la toate benzinăriile austriece OMV. Horia Constantinescu: Nici ei nu sunt pregătiți să intre în România

Protecția Consumatorilor, DESANT la toate benzinăriile austriece OMV. Horia Constantinescu: Nici ei nu sunt pregătiți să intre în România
Publicat: 12/03/2024, 17:10
Actualizat: 12/03/2024, 20:28

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară de două zile un control la benzinăriile OMV Petrom din România. Potrivit unor surse, este vorba inclusiv de controale la pompă, unde se verifică dacă ce apare pe bon coincide cu ce cantitate de combustibil intră în rezervor. Horia Constantinescu a declarat pentru Gândul că OMV, companie austriacă, „nu pare pregătită să intre în România”.

ANPC a intrat în benzinăriile OMV Petrom, unde ar testa inclusiv calibrările pompelor, pentru a vedea dacă ce este pe bon coincide cu ce este în rezervor.

Ce spune președintele ANPC, Horia Constantinescu:

„Încercăm să învățăm de la cei mai buni, atât statul austriac, cât și cel olandez, dar și altele din Europa, încearcă se ne atragă atenția că avem multe de învățat înainte să intrăm în Schengen, sau în alte structuri europene. Și atunci, noi considerăm aceste avertismente un imbold, și mergem la companiile cu origini în aceste țări, pentru a învăța. Și nu mică ne este surprinderea când vedem că nici ei nu par foarte bine pregătiți să intre în România. Ca atare, luăm astfel de măsuri pentru a arăta că păstrăm un echilibru.

De două zile, desfășurăm această acțiune amplă de control. În prezent încă se mai strâng date, vom furniza în curând toate datele”, a declarat Horia Constantinescu pentru Gândul.

Potrivit acestuia, aproximativ 10 stații ar fi în prezent oprite din activitatea comercială.

Controalele s-ar desfășura la benzinăriile din toată țara.

Aproape 200 de stații verificate de ANPC

Reprezentanţii ANPC au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că au început o amplă acţiune de control, la nivelul întregii ţări care vizează modul în care este respectată legislaţia în vigoare, în domeniu, în staţiile de carburant din reţeaua OMV – Petrom.

Până în acest moment comisarii ANPC au verificat 197 de staţii, acţiunea fiind în curs la cea mai mare parte dintre acestea.

“Această acţiune amplă are în vedere dorinţa noastră permanentă de a învăţa de la cei mai buni. Aşa cum am văzut în ultima perioadă, mai multe state europene ne atrag atenţia că nu suntem încă pregătiţi să accedem la toate sistemele lor. În urma acţiunii, ne dăm seama că nici operatorii lor economici de marcă nu sunt pregătiţi pentru ţara noastră, aşa cum ne aşteptam.

Să ridice piatra cel fără de păcat spune religia creştină. Le oferim acest studiu de caz pentru a ne ajuta prin a ne spune dacă lor le plac imaginile realizate în cadrul acţiunii”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Principalele abateri constatate au fost: lipsa etichetelor de preţ ale produselor, de la raft; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurităţi şi gheaţă; utilizarea unor pompe de carburant cu canelele (pistol de alimentare) cu zone depreciate, cu grad avansat de uzură şi rugină sau murdare; folosirea unor manometre fără verificare metrologică; comercializarea unor produse neetichetate – fără elemente de identificare; folosirea unor maşini de gheaţă neigienizate, scoase din uz; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor recomandată de producător.

Comisarii ANPC au mai descoperit: neconcordanţe între între preţul afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat; comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită; comercializarea unor produse alimentare vrac, fără a fi însoţite de data deschiderii; comercializarea unor produse culinare finite pentru care nu s-a prezentat fişe de producţie; comercializarea unor jucării care nu erau însoţite de informaţii privind elementele de identificare, vârstă utilizatorilor sau avertismente legate de utilizare comercializarea unor echipamente electrice pentru care nu era afişată taxa de timbru verde; nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea unor produse ambalate multipack, pentru care nu s-a regăsit produsul de referinţă, diferenţa între preţul afişat la promoţie şi cel perceput la casa de marcat); utilizarea unor echipamente de gătire neigienizate sau cu un grad avansat de uzură; folosirea unor ceşti neigienizate, cu urme de produs; utilizarea unor produse cu stare termică schimbată; folosirea unor ustensile neprofesionale în bucătărie şi a unor coşuri de gunoi fără capac.

Comisarii ANPC au mai anunţat că pentru neregulile constatate, până acum, au fost aplicate amenzi în valoare de 340.000 de lei şi au dat cinci avertismente.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de peste 30.000 lei.

Reprezentanţii ANPC au mai decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor pentru 11 staţii şi au propus închiderea unei staţii de carburant pentru o perioadă de până la 6 luni.

OMV Petrom: „Stațiile vor fi redeschise imediat după îndeplinirea tuturor condițiilor solicitate de ANPC”

Reprezentanții OMV Petrom au reacționat, marți, în urma controalelor declanșate de ANPC.

„La începutul acestei săptămâni, ANPC a declanșat controale în rețeaua noastră de stații din România, cu peste 200 de controale într-o singură zi. Acestea au vizat în principal produsele comercializate în magazinele din stații, starea mobilierului, curățenia etc.

În urma controalelor, au fost evidențiate o serie de deficiențe cum ar fi: gheață în frigidere, praf pe unele rafturi, prezența cristalelor de zahăr în miere, eticheta incorectă pe baxul de zahăr etc”, au transmis reprezentanții OMV Petrom, la solicitarea Gândul.

În privința pompelor, nu ar fi fost identificate „abateri peste normă impusă”

OMV Petrom mai susține că în privința pompelor de carburant nu au fost identificate abateri peste normele impuse.

„Deși controalele au vizat, în principal, zona de magazine, ANPC a decis oprirea temporară a întregii activități în 11 stații de distribuție. Stațiile vor fi redeschise imediat după îndeplinirea tuturor condițiilor solicitate de ANPC. În prezent au fost redeschise trei dintre acestea.

În ceea ce privește pompele, menționăm că acestea sunt verificate și avizate periodic de către autoritatea de stat cu atribuții în verificarea și autorizarea metrologică a pompelor de carburant, respectiv Biroul Român de Metrologie Legală (BRML).

Până la acest moment, nu au fost identificate abateri peste normă impusă de legislația specifică”, mai arată reprezentanții OMV Petrom.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | ANPC intervine în ”Dosarul vaccinurilor”! Marile companii producătoare sunt SOMATE să răspundă la 25 de întrebări esențiale (DOCUMENT)

VIDEO EXCLUSIV | Motivul pentru care șeful ANPC l-a sunat noaptea pe comandantul IPJ Constanța. Ce s-a întâmplat la restaurantul Sofra din Mamaia

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”